Run op cursus omgaan met psychische nood

Print
Run op cursus omgaan met psychische nood

Cursussessie met ambtenaren van de gemeente Weert. Afbeelding: Jeroen Kuit

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Heerlen / Hoensbroek -

De cursus hoe om te gaan met mensen met verward gedrag of psychische problemen, heeft te maken met een enorme toeloop. Door een landelijk ingestelde subsidiepot sturen steeds meer gemeenten hun bestuurders en medewerkers op cursus.

Zuid-Limburg, waar Mondriaan de cursus verzorgt, noteert dit jaar de duizendste deelnemer sinds de start drie jaar geleden. In Noord- en Midden-Limburg, waar de lessen sinds vorig jaar worden aangeboden, zijn in dik een halfjaar tijd tien cursussen verzorgd. Voor dit jaar wordt een verdubbeling verwacht.

Signalen herkennen

In de cursus leren mensen de signalen te herkennen die horen bij depressie, angstklachten, misbruik, psychose of alcohol- en drugsgebruik, en daar het gesprek over aan te gaan. Doel daarvan is dat de angst om te helpen minder wordt. „Een op de twee mensen krijgt in zijn leven psychische klachten. De omgeving ziet zoiets vaak al in een vroeg stadium, maar durft het gesprek niet altijd aan te gaan”, zegt Judith van Witsen, bij Mondriaan inmiddels fulltime aan de slag met de cursussen.

Mondriaan in Heerlen haalde de cursus Mental Health First Aid (MHFA) samen met de GGzE in Eindhoven naar Nederland. Inmiddels bieden alle twintig GGZ-regio’s de cursus aan.

Jeugdvariant

Bij Mondriaan is inmiddels ook een jeugdvariant ontwikkeld, erop gericht psychische problemen bij kinderen vroegtijdig te ontdekken. „Het aantal zelfdodingen onder jongeren stijgt zorgelijk snel”, zegt Van Witsen. „Onder 15-24-jarigen is suïcide de meest voorkomende doodsoorzaak. In de cursus leer je psychische nood herkennen en door te vragen.”

Lees ook:Verward persoon? Maak eens een babbel!