Dodelijk geintje: 20 jaar cel voor Amerikaanse gamer

Print
Dodelijk geintje: 20 jaar cel voor Amerikaanse gamer

Lid van een zwaar bewapende speciale politie-eenheid, ook wel SWAT-team genaamd. Afbeelding: Shutterstock

De 26-jarige gamer Tyler Barriss uit Californië draait 20 jaar de cel in, onder meer voor een telefoontje naar de politie waardoor een 28-jarige man uit Kansas om het leven kwam.

Barriss meldde in opdracht van een vriend, die ruzie had met een andere speler, dat in diens woning een gijzeling gaande was. De politie deed een inval en schoot de ongewapende bewoner dood.

De ruzie tussen de 18-jarige Casey Viner en de 20-jarige Shane Gaskill ging over een weddenschap om 1 dollar 50 in het computerspel Call of Duty: WWII. De gemoederen tussen beiden liepen zo hoog op, dat Viner zijn vriend en medespeler Barris vroeg om Gaskill te ‘swatten’. Oftewel een gewapend politieteam op zijn dak te sturen met een valse melding, waardoor Gaskill zou worden opgepakt.

,,Probeer het maar, ik zit te wachten’’, zou Gaskill in een tweet aan Barris nog hebben geroepen, wetende dat het adres dat hij ooit aan Viner gaf niet meer klopte. Barris belde op 28 december 2017 vanuit Los Angeles, na weliswaar gecheckt te hebben of het adres een woonhuis was, de politie in Wichita en zei schoten gehoord te hebben in de woning van Gaskill. Een fataal ‘geintje’ zo bleek.

Nieuwe bewoner

Toen het arrestatieteam de woning binnenviel, werd Andrew Finch dodelijk geraakt. Feit was echter dat Finch niets met de ruziënde gamers te maken had, maar slechts de nieuwe bewoner van het pand was. Na het dodelijke telefoontje werden zowel Tyler Barriss alsook Casey Viner en Shane Gaskill opgepakt. Barriss, die een veelpleger bleek, bekende schuld aan 51 gevallen van swatting. Waaronder de inval bij Finch.

Barriss bleek vanuit LA gebeld te hebben naar alarmnummers in de staten Ohio, New Hampshire, Nevada, Massachusetts, Illinois, Utah, Virginia, Texas, Arizona, Missouri, Maine, Pennsylvania, New Mexico, New York, Michigan, Florida en naar buurland Canada. Hij meldde dat er bommen waren geplaatst op scholen, universiteiten, winkelcentra en televisiestations.

Nationale aandacht

Door de dood van Finch kreeg het maken van dreigtelefoontjes door gamers nationale aandacht. Het zou een wijdverbreide tactiek zijn om elkaar dwars te zitten. De FBI kreeg al in 2008 te maken met de eerste gevallen van swatting, dat verwijst naar de Special Weapons and Tactics-teams van de politie. Door de jaren heen werden de bellers echter steeds slimmer en weten precies hoe ze bepaalde hulpverleners, zoals brandweer en in actie te krijgen.

,,Zonder ooit een stap in Witchita gezet te hebben, veroorzaakte de verdachte een chaotische situatie die snel van gevaarlijk in dodelijk veranderde’’, sprak openbaar aanklager Stephen McAllister in november vorig jaar. ,,Zijn redenen waren onbeduidend en zijn minachting voor de veiligheid van anderen is schokkend.’’ De maximum straf voor het doen van een valse melding is levenslang. Barris krijgt in ruil voor zijn bekentenis het minimum van 20 jaar.

De familie van slachtoffer Finch heeft de stad Witchita en de betrokken agenten aangeklaagd. Volgens de politie zou de agent die hem doodschoot hebben gedacht dat Finch een wapen pakte, toen de man zijn hand naar zijn broeksriem bracht. Het openbaar ministerie weigerde de agent te berechten. Viner en Gaskill pleitten niet schuldig te zijn aan samenzwering, fraude en het belemmeren van de rechtsgang. Uitspraak volgt nog.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen