Grensoverschrijdende reddingsactie op touw gezet voor vlinder

Print
Grensoverschrijdende reddingsactie op touw gezet voor vlinder

Het donker pimpernelblauwtje. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

POSTERHOLT / Vlodrop -

Door aan beide kanten van de grens bij Vlodrop samen te werken, hopen organisaties aan de Limburgse en Duitse kant van de grens het donker pimpernelblauwtje, een uiterst zeldzame vlinder, weer een toekomst te geven.

Een smalle wegberm nabij de Duitse grens bij Posterholt is - zover bekend - de enige plek in ons land waar nog een populatie van het donker pimpernelblauwtje voorkomt. Over de grens, in het dal van de Wurm, maar zes kilometer verwijderd van de Limburgse populatie, vliegt een eveneens kleine en sterk geïsoleerde populatie van dezelfde vlindersoort.

Samenwerking

Op beide plekken is er gebrek aan geschikt leefgebied en ontbreken verbindingen naar andere leefgebieden. Er is nu grensoverschrijdende samenwerking ontstaan om de uiterst zeldzame vlinder te behouden en weer kans op uitbreiding te bieden. Zo zijn in een natuurbeschermingsproject van de Europese subsidieregeling Interreg burgers, boeren en organisaties die betrokken zijn bij de bescherming van het blauwtje, rond de tafel gaan zitten, zo meldt de Vlinderstichting.

Leefgebieden

Door onder meer aangepast beheer en aanleg van nieuwe leefgebieden moeten er als het ware stapstenen ontstaan die de vlinders van de afzonderlijke populaties op termijn weer bij elkaar kunnen brengen.

Bij het project om het leefgebied van de vlinder te vergroten, werken onder meer de provincie, Kreis Heinsberg, de Vlinderstichting, onderzoekscentrum B-ware en Biologisch Station Wildenrath samen.