Groot onderzoek naar vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

Print
Groot onderzoek naar vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

Afbeelding: iStock

Vijftien ziekenhuizen in Nederland doen mee aan een groot onderzoek naar het vaccineren van vrouwen ná een ingreep tegen baarmoederhalskanker. De bedoeling is dat het kankerverwekkende virus dan verdwijnt en een tweede operatie wordt voorkomen.

In Nederland krijgen jaarlijks zeshonderd vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Ook krijgen honderden vrouwen na een slechte uitslag van een uitstrijkje een medische ingreep. Daarbij worden onrustige cellen bij de baarmoederhals verwijderd, zodat ze niet uitgroeien tot kankercellen. Bij het weghalen van die cellen verdwijnt het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, echter niet.

Onderzoek onder achthonderd vrouwen moet uitwijzen of vaccinatie het lichaam kan helpen het virus op te ruimen. Franciscus Gasthuis & Vlietland en Erasmus MC in Rotterdam, die het onderzoek leiden, hebben samen een half miljoen euro gekregen voor het grote onderzoek.

Uitstrijkje

Momenteel krijgen meisjes van 12 jaar al een vaccin om hen tegen het virus te beschermen. Het grote verschil is dat die meisjes het virus, dat wordt overgedragen via seks, nog niet hebben. Volwassen vrouwen komen er doorgaans achter dat ze het virus dragen via een uitstrijkje, dat gedaan wordt vanwege klachten als bloedverlies tijdens seks of in het kader van het bevolkingsonderzoek. Een slechte uitslag daarvan kan leiden tot een operatie.

Alleen Franciscus Gasthuis & Vlietland doet deze ingreep al ruim honderd keer per jaar. Het virus verdwijnt dan echter niet. „Als het virus nog een keer tot onrustige cellen leidt, moet er opnieuw een plakje van de baarmoederhals worden weggehaald. Dat wil je voorkomen. Ook omdat dit het risico op een vroege geboorte bij een zwangerschap aanzienlijk groter maakt”, zegt gynaecoloog Ward Hofhuis van het Franciscus.

Afweersysteem

Resultaten van een minder omvangrijk onderzoek wijzen erop dat vaccineren het afweersysteem kan helpen. „Als dit blijkt te kloppen, zou dat enorme winst zijn.” Het scheelt spanning bij de vrouw, voorkomt een nieuwe operatie, maar biedt ook meer kans op een normale zwangerschap.