Discussie na bomenkap in Oirsbeek

Print
Discussie na bomenkap in Oirsbeek

Afbeelding: De Limburger

Oirsbeek -

De kap van enkele tientallen bomen in Oirsbeek leidt tot een politieke discussie in Beekdaelen. Een deel van de raad wil het bomenbeleid heroverwegen.

De discussie is losgemaakt door een brief van Kees Stadhouder aan de gemeenteraad. Hij protesteert tegen de ‘kaalslag’ aan de Romenkamp. Daar zijn eind januari enkele tientallen bomen geveld, volgens Stadhouder zonder reden.

Niet ziek

De bomen waren volgens hem op een na niet ziek. Stadhouder hekelt het feit dat slechts enkele bewoners zijn geïnformeerd. In huis-aan-huisblad Goed Nieuws stond enkel dat het plantsoen opnieuw aangeplant en ingericht zou worden.

Bestuurspartijen GroenLinks en Vernieuwingsgroep willen Stadhouder de kans geven zijn bezwaren in een raadscommissievergadering toe te lichten. GroenLinks schaart zich achter de brief en bepleit een voorlopige stop op bomenkap in Beekdaelen. Dat gaat wethouder Roy van der Broek (CDA) te ver. Hij wil de betrokken ambtenaren wel op het hart drukken dat ze eerst kijken of bomen echt ziek zijn voor ze tot kap overgaan.

Overvallen

Stadhouder betreurt de bomenkap, waardoor het stukje Oirsbeek vlak bij zijn woning waar veel bewoners geregeld wandelen nu veel minder mooi is. „Mensen zijn hierdoor overvallen. Ik stond perplex toen ik zag hoeveel bomen er weg waren. Het ziet niet uit. Er zijn wat nieuwe bomen en struiken geplaatst, als een vlag op een modderschuit. En dat in deze groene gemeente.”

Een van de bewoners die wel zijn ingelicht vindt de kap ook geen verbetering. Een andere betrokken bewoner, Walter Dauwerse, staat wel achter de actie van de gemeente. Volgens hem was er sprake van wildgroei. „Ik snap dat de gemeente het op orde wilde maken. Volgens het plan komt er een aantal mooie nieuwe bomen voor terug. Ik snap dat het nu nog niet uitziet. Dat duurt een paar jaar.” Hij vindt het ook logisch dat de gemeente niet alle bewoners inlicht. „Als je het iedereen gaat vragen, kom je er niet uit.”