Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Venloos onderzoek naar revolutionaire aanpak tegen zieke gewassen

Venloos onderzoek naar revolutionaire aanpak tegen zieke gewassen

De technologie kan aardbeien lekkerder en langer houdbaar maken. Afbeelding: JOHANNES TIMMERMANS

VENLO / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Maastricht / Itteren -

Een revolutionaire technologie in DNA-manipulatie krijgt mogelijk onderdak bij de Brightlands-campus in Venlo. Gewassen kunnen zo vrijwel immuun voor ziekten worden gemaakt. Goed voor de Limburgse zaadsector. In de EU is de methode omstreden.

„Alle groenten en fruit zijn genetisch gemanipuleerd. Tomaten, komkommers, aardbeien. De oorspronkelijke soorten, de wilde tomaat of aardappel, kun je nergens kopen en zijn giftig. Ze zijn door veredeling verbeterd.”

Genetische manipulatie is van alle tijden, wil de Maastrichtse nanobioloog en universiteitshoogleraar Peter Peters (Universiteit Maastricht, UM) maar zeggen. Anders zou je van het eten van de oeraardappel zware buikpijn krijgen. De klassieke technieken in de veredeling – het eindeloos ...