Witwaskoppel uit Amstenrade moet 9,4 ton terugbetalen

Print
Witwaskoppel uit Amstenrade moet 9,4 ton terugbetalen

Afbeelding: ANP XTRA

Amstenrade / Heerlen / Hoensbroek -

Een gescheiden koppel uit Heerlen en Amstenrade moet 9,4 ton betalen aan de staat omdat de twee gedurende vele jaren grote geldbedragen en auto’s hebben witgewassen.

De man krijgt daarnaast twaalf maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. De vrouw krijgt twaalf maanden voorwaardelijk. Zij hoeft niet de cel in omdat zij de zorg heeft over drie minderjarige kinderen. De vrouw heeft in zes jaar 24 auto’s op haar naam gehad, de meeste slechts enkele maanden.

Eenheid

A.E. (44) en H.C. (44) zijn eind jaren negentig kort getrouwd geweest. Daarna zijn ze volgens de rechtbank Maastricht een economische en relationele eenheid gebleven, te meer daar ze nog drie kinderen hebben gekregen en E. regelmatig bij C. verbleef.

In maart 2011 is justitie bij C. in Amstenrade binnengevallen in het kader van een grootschalig Zuid-Limburgs drugsproject. Het was de speurders opgevallen dat zij enkele transacties had gedaan die niet strookten met haar vermogen en dat zij getrouwd was geweest met E. die een strafblad met drugsdelicten had.

Hennepteelt

Bij de doorzoeking vond de politie onder meer achter een schilderij een notitieboekje waarin een soort boekhouding van hennepteelt werd bijgehouden. Op een blaadje stond een hoeveelheid van 61 kilo vermeld, wat een waarde van circa 1,5 ton zou vertegenwoordigen.

Justitie heeft geconstateerd dat de twee grote sommen geld in de woning in Amstenrade en in tientallen auto’s hebben gestoken. Volgens de rechtbank heeft het koppel drugsgeld weggesluisd. En omdat ze dat gedurende zeven jaar hebben gedaan is er sprake van ‘gewoontewitwassen’.

Auto’s

C. heeft 24 auto’s op haar naam gehad, dertien daarvan kunnen in verband worden gebracht met personen met een drugsverleden. E. heeft ook nog eens negen auto’s op zijn naam gehad. En enkele auto’s hebben op beider naam gestaan.

„Dat alles past bij iemand die zich bezighoudt met illegale activiteiten”, stelt de rechtbank Maastricht. „Het mag als bekend feit worden aangenomen dat personen die zich bezighouden met drugsgerelateerde handelingen liever niet te vaak in dezelfde auto’s gezien willen worden. Niet alleen om minder op te vallen voor de politie, maar ook om inbeslagname te voorkomen.”

Verlies

De voertuigen zijn met contact geld betaald, maar sommige auto’s zijn na korte tijd met duizenden euro’s verlies weer verkocht. Ook dat is volgens de rechtbank een aanwijzing dat er sprake was van witwassen.