IVN Eys leeft toe naar Nationale Vogelweek

Nestkastcontroles met IVN Eys.

Nestkastcontroles met IVN Eys. © Peter Wijnands

IVN Eys geeft op eigen wijze invulling aan de Nationale Vogelweek die op 11 mei begint. Landelijk zijn er excursies, workshops, lezingen en jeugdkampen. IVN Eys biedt gelegenheid om mee te lopen met een nestkastcontrole.

Redactie

De lente is de mooiste tijd om vogels te beleven. Vogels zijn overal en vogels kijken is voor iedereen. Om meer mensen kennis te laten maken met natuur en vogels, organiseren Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek Nederland samen met vogelwerkgroepen van 11 tot en met 19 mei voor de achtste maal de Nationale Vogelweek.

IVN, afdeling EYS, doet ook dit jaar weer mee door belangstellenden de gelegenheid te bieden om een nestkastcontrole mee te lopen in het Waterwingebied of het Froweinbos (beide liggend aan de rand van Eys).

Vogelgeluiden

Een woordvoerder van IVN: „Veel mensen kijken ieder jaar naar de webcams van Beleef de Lente. Maar om zelf op een ladder te klimmen om voor het eerst in een vogelkastje te kijken naar pas uitgekomen koolmeesjes is nog véél leuker. En als ze dan hun bekjes opensperren omdat ze denken dat ze een lekker hapje krijgen, vergeet je dat beeld nooit meer. Soms zit een pimpelmeesmoeder nog te broeden op haar nest met wel tien eitjes en dan laat ze duidelijk merken dat ze niet zit te wachten op bezoek. Maar voor eventjes gaat ze toch opzij om ons te laten tellen. De excursieleiders vertellen de deelnemers onderweg over het nut van de controles en laten hen luisteren naar alle vroege vogelgeluiden. Zo leert iedereen spelenderwijs het verschil tussen de zwartkop en het roodborstje. Maar we kijken ook naar de voorjaarsbloemen en wie weet ontmoeten we sporen van een ree of een vos.”

De nestkastcontrole wordt gehouden op zaterdag 18 mei. Vertrek om 9.00 uur vanaf de parkeerplaats nabij de kerk van Eys, langs de doorgaande weg, ter hoogte van Mesweg 18. Kinderen zijn welkom, mits onder begeleiding. Aanmelden voor deelname kan via de www.vogelweek.nl of bij het SOVON: 06 50914486.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee