Maak kennis met historie Kasteel Huys ter Horst

Print
Maak kennis met historie Kasteel Huys ter Horst

Bijna alle ruimtes (kelders) van kasteel Huys ter Horst zijn weer zichtbaar en toegankelijk voor publiek. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Horst -

Wie graag kennis maakt met de ruim 700 jaar oude historie van Kasteel Huys ter Horst aan de Kasteellaan in Horst is vanaf zondag 7 april weer iedere eerste zondag van de maand (tot en met oktober) welkom van 14.00 tot 16.00 uur.

Ruim 700 jaar geleden is de eerste versie van het eens zo grote kasteel op deze plek gebouwd. Gedurende 700 jaar is er veel bijgebouwd, afgebroken, verbouwd en verfraaid. Na de dood van de laatste bewoner is het echter snel in verval geraakt en wat overbleef was een ruïne. Aan het begin van deze eeuw zijn er stukje bij beetje ruimtes blootgelegd en geconsolideerd. Nu, vele jaren later, zijn bijna alle ruimtes (kelders) weer zichtbaar en is het kasteel toegankelijk voor publiek. Tevens zijn er nieuwe ruimtes opgetrokken waarin activiteiten kunnen plaatsvinden. Met het blootleggen is ook de geschiedenis van het kasteel zichtbaar geworden. Dit, samen met eerdere documentatie en verhalen geeft een goed beeld van het leven in en rond Kasteel Huys ter Horst. Maar het kasteel gaat ook met zijn tijd mee. Bezoekers kunnen met gebruik van een gratis app een rondgang maken en door het scannen van QR-codes nog meer te weten komen over het kasteel. Verder is er ook een papieren folder beschikbaar. Tijdens de openstelling lopen er vrijwilligers op het kasteelterrein die, desgewenst, meer kunnen vertellen over Kasteel Huys ter Horst. Naast het verleden kunnen de vrijwilligers ook vertellen over de toekomstplannen. Houd er rekening mee dat het terrein van Kasteel Huys ter Horst niet overal goed begaanbaar is. Denk aan ongelijke loopoppervlaktes, trappen en treden. De entree is € 3,- voor volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar. Kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis.