Politie gaat amateurspeurder in zaak Willeke Dost arresteren voor opruiing

Print
Politie gaat amateurspeurder in zaak Willeke Dost arresteren voor opruiing

Afbeelding: Jan Huzen

Jan Huzen, een van de mannen die actief zoekt naar de in 1992 in het Drentse Koekange verdwenen Willeke Dost, wordt vandaag gearresteerd vanwege opruiing. Dat meldt de politie Drenthe op Twitter. De politie had hem gevraagd niet meer op eigen houtje zoekacties te starten, maar hij luisterde daar niet naar, stelt de politie. ,,De maat is nu vol.”

Op Facebook deed Huzen meerdere malen oproepen om weer te gaan graven. De politie zegt het te waarderen dat burgers zich betrokken voelen, maar stelt dat Huzen niet constructief handelt. Er werd al meerdere malen gegraven naar resten van Willeke Dost, ook op aanwijzing van particuliere speurders. Dat leidde tot op heden niet tot resultaat.

Nu is er echter een nieuwe plek in beeld, zegt Ab Bruintjes, medespeurder van Huzen. ,,We weten tot op de centimeter nauwkeurig waar we moeten zoeken, hebben GPRS-gegevens. Ik vind dat het OM hier verkeerd mee omgaat. Jan stelt zich misschien wat activistisch op, maar er zit wel een enorme drijfveer achter. Het leeft gewoon, veel mensen willen duidelijkheid. Pak nou die schep, dan is het over en uit.”

Foto op Facebook

De politie wil daar niks van weten. Omdat Huzen zich zelf niet meldt, wordt hij dinsdag gearresteerd. Huzen geeft aan dat rustig af te wachten. Op Facebook heeft hij een foto van zichzelf gepost. ,,Nog even genieten van alle vrijheid!! Binnen 2 uur gaan ze over tot arrestatie”, schrijft hij erbij.

Zoektocht in weiland

Willeke Dost verdween in januari 1992. Ze was toen vijftien jaar oud. Er is nooit meer iets van haar vernomen. Zij woonde indertijd bij een pleeggezin in het Drentse Koekange, vlakbij Meppel. In het weiland achter de boerderij van dat gezin is al diverse malen gezocht naar haar lichaam. De speurders willen opnieuw naar dat weiland toe.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →