Willem Holleeder: Astrid en De Vries voerden ‘trial by media’

Print
Willem Holleeder: Astrid en De Vries voerden ‘trial by media’

Willem Holleeder en zijn advocaat Sander Janssen in de Bunker in Amsterdam Osdorp. Afbeelding: ANP

Willem Holleeder verscheen dinsdag in de zittingszaal van de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp op de ‘laatste dag’ in het liquidatieproces dat op 5 februari 2018 begon.

Op 9 mei volgt nog een formele zitting, waarin aan de orde komt wat de Hoge Raad heeft beslist in de grote liquidatiezaak Passage. Ook dan mag Holleeder nog een keer het woord voeren.

,,Ik heb dus twee keer?’’, merkt Holleeder op. Rechtbankvoorzitter Frank Wieland zegt dat Holleeder, die terechtstaat als vermoedelijke opdrachtgever van vijf huurmoorden, er goed aan doet dinsdag te zeggen wat hij kwijt wil.

Advocaat Janssen leest eerst zijn dupliek voor. En hij is boos en teleurgesteld in het Openbaar Ministerie, dat het pleidooi ‘beneden niveau en onsmakelijk’ heeft genoemd. Volgens Holleeders raadsman bleef een krachtige respons echter uit en speelden officieren Sabine Tammes en Lars Stempher daarom ‘op de persoon’. Ze ‘overschreeuwen zich om te maskeren dat ze geen deugdelijke inhoudelijke reactie kunnen stellen tegenover de verweren’, aldus Janssen.

Tegenstrijdig

Janssen verwijt het OM geen stelling te hebben genomen tegen, volgens hem, tegenstrijdige verklaringen van de kroongetuigen. ,,Al onze verweren over de kroongetuigen, Ros en La Serpe, daar heeft het OM niet op gereageerd’’, zegt hij, merkbaar gefrustreerd. Hij vraagt zich af waarom het OM zich in een zaak waarin levenslang wordt geëist niet op ‘al deze punten’ uitspreekt. ,,Misschien zegt het OM wel: wij snappen het ook niet. Prima, zou ik vrede mee hebben. Maar dat zeggen ze niet.’’

Ook zou het OM, tot Janssens weerzin, te makkelijk voorbij zijn gegaan aan zijn bedenkingen met betrekking tot de verklaringen van Holleeders zussen Astrid en Sonja. Stempher reageerde eerder furieus op Janssens stelling dat Astrid Holleeder mogelijk aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) lijdt, die haar deed geloven dat broer Willem het op haar en haar zus had voorzien. Janssen vindt die reactie onterecht. ,,Ík zeg niet dat ze aan PTSS lijdt, ze schrijft dat zelf in haar boek’’, reageert hij.

De advocaat oppert dat die problematiek haar nog parten zou kunnen spelen. ,,Als dat zo is, moet je kijken naar de gevolgen die dat zou kunnen hebben’’, zegt hij. ,,Dat uw rechtbank rekening houdt met de mogelijkheid.’’ Ook zijn verweer dat de zussen mogelijk een financieel belang bij de beschuldigingen aan het adres van hun broer hebben gehad, wordt door het OM genegeerd, betoogt Janssen. Resumerend: ,,Niet mijn pleidooi, maar de repliek is van een beschamend niveau.’’

Alles ontkend

Holleeder krijgt het woord en hij heeft ‘nog een paar kleine dingetjes’. Zus Astrid en misdaadjournalist Peter R. De Vries ziet hij als zijn belangrijkste kwelgeesten. ,,Ik heb vanaf het begin gezegd dat Astrid en Peter de Vries een trial by media voeren’’, zegt hij. ,,Dat heb ik nooit eerder meegemaakt. Hij ontkent ooit tegen De Vries gezegd te hebben dat hij betrokken was bij de liquidaties. De Vries zou hem daar ook nooit mee hebben geconfronteerd.

Willem Holleeder: Astrid en De Vries voerden ‘trial by media’
Peter R. de Vries. Foto: ANP

,,Peter de Vries, met wie ik dertig jaar bevriend ben geweest, heeft ook Frans Meijer al verraden in Paraguay’’, zegt hij, verwijzend naar zijn mede-Heinekenontvoerder. ,,Toen heeft hij ook nooit zijn bron prijsgegeven.’’ Holleeder is van mening dat De Vries hem ook met de verklaringen van Astrid had kunnen confronteren zonder zijn bron prijs te geven. ,,Ook toen heeft hij geen hoor en wederhoor toegepast. Ik heb hem altijd gezien als vriend. Dat is ’ie dus niet gebleken.’’

Ook over zus Astrid is Holleeder duidelijk. ,,Zij heeft een spin in haar hoofd’’, zegt hij, doelend op haar verklaringen. ,,Ik ben zeker geen psycholoog of psychiater, maar Astrid heeft een spin in haar hoofd en dat heb ik altijd al gezegd.’’ Haar angst dat iemand, waaronder haar broer, haar iets aan zou doen, doet hij af als ‘de grootste onzin’. Volgens Holleeder heeft zijn zus uit eigenbelang onwaarheden verkocht. ,,Ze liegt alles bij elkaar en het gaat allemaal om het geld. Ze hebben hun zakken gevuld en liegen alles bij elkaar.’’