Advies: Venlo moet doorpakken met poppodium

Print

Bij de start in oktober 2014 trad Milow op in een uitverkocht poppodium Grenswerk Venlo. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Poppodium Grenswerk in Venlo presteert bovengemiddeld goed. Maar de bedrijfsvoering staat permanent onder grote druk. De hoge huisvestings- en onderhoudskosten hangen als een molensteen om de nek. Venlo moet de beurs trekken en niet beknibbelen op subsidie.

Deze boodschap geeft organisatiedeskundige Thomas van Dalen af. Hij voerde in opdracht van de gemeente een exploitatieonderzoek uit naar het in oktober vijf jaar oude poppodium. Hij bracht in kaart hoe Grenswerk het doet in vergelijking met podia in Deventer, Amstelveen, Drachten, Apeldoorn en Amersfoort. Daaruit blijkt dat Grenswerk meer activiteiten organiseert en meer bezoekers trekt dan de andere podia. Desondanks zijn de zwarte cijfers die geschreven worden gering van omvang.

Lees ook: Strop om nek van poppodium Grenswerk wordt steeds strakker

Aanloopverliezen

Grenswerk kwam na de start in financiële problemen door aanloopverliezen die hoger waren dan begroot. Zo liepen de tekorten in 2015 en 2016 in totaal op tot bijna twee ton. De tekorten werden aangezuiverd met geld dat eigenlijk gereserveerd had moeten worden voor toekomstige uitgaven. Tevens werden maatregelen genomen om de inkomsten te verhogen, zoals het aanpassen van de programmering en verhoging van de bierprijs.

Het zorgde ervoor dat Grenswerk in de plus kwam, maar het was te weinig om geld te reserveren voor toekomstige uitgaven. In het spaarpotje hoort vier ton te zitten, maar zit slechts de helft. Bovendien kan Grenswerk minder aandacht schenken aan talentontwikkeling en educatie dan gewenst. Daar komt bij dat een adviesbureau in 2012 stelde dat alle bijkomende hogere huisvestingslasten gecompenseerd moesten worden. Dat advies is door de gemeente nooit overgenomen. Van Dalen meldt dat Grenswerk daardoor een structureel hogere huisvestingslast heeft van 80.000 euro. Directeur Tim Gaal meent dat Grenswerk jaarlijks 50.000 euro extra nodig heeft om financieel orde op zaken te stellen.

‘Niet beknibbelen’

Van Dale steunt dat verzoek en adviseert de gemeente vooral niet te beknibbelen op de huidige subsidie (jaarlijks 560.000 euro). De concurrentie in de provincie neemt immers toe. Zo werkt de Nieuwe Nor in Heerlen aan een nieuwe zaal voor 650 bezoekers en bouwt Maastricht een popzaal voor 1100 muziekliefhebbers. Grenswerk zal daardoor nog harder aan de bak moeten om in beeld te blijven bij de boekingskantoren.

‘Verhuurschuur’

Als het armlastige Venlo nu niet financieel doorpakt dreigt het goed draaiende poppodium te verworden tot een ‘verhuurschuur’ of coverbandpodium’ zonder toegevoegde waarde voor lokaal talent, stelt Van Dalen. Hij verwijst daarmee naar de ‘angstige dromen’ van het Grenswerkteam.

‘Er is veel onderzoek gedaan dat aantoont wat de directe en indirecte rol van de podiumkunsten zijn bij het tot ontwikkeling brengen van steden en bij het vergroten van de welvaart van inwoners. De kost gaat wat dat betreft voor de baat. De ontwikkeling van Grenswerk was een van de keuzes om Venlo naar een hoger plan te tillen. Er is veel toegevoegd aan deze prachtige stad. Dit onderzoek wijst erop dat wederom een dappere stap gevraagd wordt van de stadsbestuurders om te voorkomen dat eerdere strategische keuzes teniet worden gedaan’, staat in het rapport. Het wordt woensdagavond aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen