Mysterieus gangenstelsel ontdekt onder huizen in Utrecht

Print
Mysterieus gangenstelsel ontdekt onder huizen in Utrecht

De brandweer is de ruimte aan het leegpompen. Afbeelding: AD

Onder zeker vier woningen in Utrecht is een gangenstelsel met een lengte van achttien meter gevonden. Bij de politie is daarover een anonieme tip binnengekomen, waarna dinsdagochtend een inval volgde.

Het graafwerk is verricht vanuit één woning in de JP Coenstraat. Vanuit dat huis zou zijn gewerkt aan het stelsel, dat uiteindelijk doodloopt. De politie meldt dat er in het huis van waaruit de tunnel begon geen strafbare zaken zijn gevonden. Wat dan wel de reden is van het graven van de gangen is onduidelijk. Er wordt nog onderzoek gedaan.

Mysterieus gangenstelsel ontdekt onder huizen in Utrecht
De hulpdiensten doen onderzoek in een woning aan de Jan Pieterszoon Coenstraat in Utrecht. Foto: AD

Kruipruimtes

De kruipruimtes van omliggende woningen lagen vol met bouwmaterialen als zand en stenen, melden omwonenden, en de bewoner van het pand waar de gangen begonnen is volgens hen met de noorderzon vertrokken.

De eigenaar van het pand is dinsdag op de hoogte gebracht. Hij verklaart de woning te hebben verhuurd aan een expat. De vrouw zou er begin dit jaar in zijn getrokken, maar verdween onlangs spoorloos. Ook de laatste maand huur is niet meer betaald. Sindsdien staat de woning leeg.

Kleilucht

Het gangenstelsel werd ontdekt toen het internet van een omwonende begon te haperen. Toen hij bij de kabels ging kijken, ontdekte hij het stelsel. Ook kreeg de politie meldingen van een ‘onverklaarbare kleilucht’ in de woningen. De bewoners van de huizen waaronder de gangen lopen doen aangifte van vernieling.

Mysterieus gangenstelsel ontdekt onder huizen in Utrecht
De EOD doet onderzoek Foto: AD

Brandweerlieden hebben, gehuld in speciale pakken, in de kruipruimte gekeken. De explosievenopruimingsdienst (EOD) heeft een robot op kleine rupsbanden de gangen in gestuurd. Wat dat aan informatie heeft opgeleverd is onbekend.

Mysterieus gangenstelsel ontdekt onder huizen in Utrecht
De dragonrunner is een robot die wordt gebruikt voor opsporen van explosieven maar nu wordt ingezet omdat hij heel nauwkeurig kan zoeken in kleine ruimtes. Foto: AD

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen