Vermeende opdrachtgever ‘vergismoord’ Venlo langer in cel

Print
Vermeende opdrachtgever ‘vergismoord’ Venlo langer in cel

Afzetting na de dodelijke schietpartij in ’t Ven in 2012. Afbeelding: Lé Giesen

Venlo / Helden -

John B. (57) uit Helden blijft in de cel als verdachte in de inmiddels bijna 6,5 jaar oude zaak rond de moord op Tanja Gurskaja in Venlo. Dat heeft de rechtbank Limburg in Maastricht dinsdag bepaald.

De Heldenaar zit sinds juli 2018 weer vast als opdrachtgever voor de zogeheten vergismoord op de 39-jarige vrouw. John B. ontkent elke betrokkenheid bij het misdrijf.

Ruzie

De schutters zouden van plan zijn geweest om Wilmo Rebel, de man van Gurskaja, te liquideren. Die deed jarenlang zaken met John B. De twee zouden ruzie hebben gekregen. Justitie en politie denken dat John B. het plan heeft gesmeed om Rebel uit de weg te ruimen. Dennis W. uit Tegelen en de Let Janus V. zouden de klus voor hem hebben geklaard. Op 25 oktober 2012 werd Tanja Gurskaja voor haar woning in Venlo doodgeschoten.

Kroongetuige

De politie pakte de beweerde opdrachtgever eind juli voor de tweede keer op na een belastende verklaring van medeverdachte Dennis W. (39) uit Tegelen. Hij heeft als kroongetuige zijn verhaal verteld. Het Openbaar Ministerie is met W. overeengekomen dat het veertien in plaats van twintig jaar cel tegen hem zal eisen. W. moest dinsdag ook voor de rechtbank verschijnen in een tussentijdse zitting. Hij zat onzichtbaar voor pers en publiek in de rechtszaal en kwam niet aan het woord.

Bedenkingen

De advocaten Gert- Jan Knoops en Marcel Heuvelmans van John B. hebben zware bedenkingen bij de deal en de betrouwbaarheid van de kroongetuige. Op hun verzoek worden de komende maanden nog enkele getuigen gehoord.

Waarschijnlijk behandelt de rechtbank in het najaar de zaak inhoudelijk. Het ziet ernaar uit dat medeverdachte Janus V. uit Letland dan hooguit als getuige en (nog) niet als verdachte in de rechtszaal zal zitten.

Volgens officier van justitie Leonard Geuns moet het lukken om V. als getuige naar Nederland te halen. Om hem als verdachte uitgeleverd te krijgen, vraagt veel meer tijd.