Minder Awacsvluchten in ruil voor kappen van bos

Print
Minder Awacsvluchten in ruil voor kappen van bos

Afbeelding: Harry Heuts

Brunssum / Schinveld -

De NAVO wil het aantal Awacs-vluchten verder verlagen, als Defensie toestemming krijgt voor bomenkap in de Schinveldse bossen.

Dat aanbod moet de discussie over bosonderhoud vlot trekken, zegt vertrekkend secretaris Peter Simons van de Commissie Awacs Limburg.

De NAVO ging eerder akkoord met verlaging van het maximumaantal Awacs-vluchten van 3600 naar 2600 per jaar. In de praktijk vliegen de verkenningsvliegtuigen tussen de 2000 en 2100 keer per jaar over. Of het nog lager kan, betwijfelt beleidsambtenaar Bert Kwast van Defensie. Maar volgens hem heeft de regio al baat bij verlaging van het plafond, omdat bewoners dan de garantie hebben dat het aantal vluchten niet weer wordt verhoogd.

Lees ook: Peter Simons bewaarde 25 jaar de vrede in strijd rond Awacs-basis

Akkoord gaan

Of de provincie en de gemeenten Beekdaelen en Brunssum met die uitleg akkoord gaan, is nog maar de vraag. In de laatste vergadering van de Commissie Awacs Limburg maakten ze duidelijk dat ze een substantieel aanbod verwachten van Defensie. De gemeenten en Vereniging Stop Awacs zijn mordicus tegen bomenkap. Defensie dringt daar al jaren op aan en voert de druk de laatste tijd op.

In gevaar

In de aanvliegroute zou een aantal bomen te hoog zijn, wat de veiligheid in gevaar brengt. Ook leidt slecht zicht op de landings­banen tot meer overlast: als de piloot ze niet kan zien, moet hij een doorstart maken en opnieuw aanvliegen, met alle extra lawaai van dien.

Volgens Defensie is de omvang van het gevraagde bosonderhoud relatief beperkt: de te hoge bomen beslaan ruim een hectare (waarvan een kwart op particulier terrein), maar ze staan verspreid over een oppervlak van ongeveer zeven hectare.

Daarvan wil Defensie elke twee jaar een hectare aanpakken, maar daarbij niet alleen de te lange bomen kappen. Daarmee zou de kap veel beperkter zijn dan in 2006.