Kamervragen over afschieten Limburgse wasbeer

Print
Kamervragen over afschieten Limburgse wasbeer

De wasbeer mag in Limburg worden afgeschoten. Afbeelding: Getty Images

Maastricht -

De Partij voor de Dieren (PvdD) in de Tweede Kamer heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid vragen gesteld over het besluit van de provincie Limburg om jachtaktehouders toe te staan om op wasberen te schieten.

Het afschieten is ‘wreed, ineffectief, en bovenal symboolpolitiek’, aldus Kamerlid Femke Merel van Kooten die hiermee reageert op het omstreden besluit dat op 26 maart door de provincie Limburg werd genomen.

Inmiddels is de brief van Stichting AAP, die ook niet te spreken is over de genomen maatregel, al bijna 27.000 keer ondertekend. De brief van de stichting richt zich tot de Limburgse gouverneur, Theo Bovens, met het verzoek het besluit onmiddellijk terug te draaien.

‘Uitroeiingscampagnes’

Volgens de PvdD is het afschieten van wasberen ‘een volkomen onbegrijpelijk en wreed besluit’. Bovendien hebben volgens Van Kooten ‘jarenlange uitroeiingscampagnes in Duitsland ontzettend veel leed aangericht en geen enkel effect gehad op de populatie’.

Lees ook: Wasberen afschieten? ‘Dat is dweilen met de kraan open’

Het is ‘bizar’, vindt Van Kooten, dat de provincie Limburg aangeeft opvang te duur te vinden, terwijl de provincie ‘jaarlijks tonnen spendeert aan de jacht’. Volgens de partij is ‘het uitroeien van de wasbeer een schijnoplossing’ en helpt het alleen de jagers. „De minister moet zich verantwoorden voor dit onbehoorlijke beleid van de provincie,” aldus het Kamerlid.