Maastrichtse advocaat Weening mag Amerika niet in

Print
Maastrichtse advocaat Weening mag Amerika niet in

Serge Weening Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

Strafadvocaat Serge Weening komt Amerika niet in. De autoriteiten in de VS geven hem geen toestemming in te reizen.

De Maastrichtse advocaat had een vakantie naar Miami geboekt, maar kreeg bij zijn aanvraag voor zowel een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) als een visum nul op het rekest. Weening heeft het sterke vermoeden dat de weigering een rechtstreeks gevolg is van het werk dat hij doet.

Terreurzaken

De vriendin van Weening, tevens zijn reisgenoot, kreeg van de Amerikanen wel groen licht. Weening bevestigt berichtgeving in het Advocatenblad over de weigering. Weening doet strafzaken en staat onder anderen verdachten in terreurzaken bij. Daaronder ook de zaak van de groep mannen die vorig jaar werd opgepakt voor het beramen van een aanslag op een evenement. Andere advocaten zou de toegang tot de VS ook zijn geweigerd.

De Nederlandse Orde van Advocaten spreekt van een verontrustende ontwikkeling en vindt het ontoelaatbaar dat een land advocaten buiten de grenzen probeert te houden. De orde heeft zijn zorgen overgebracht aan de Nederlandse ministeries van Justitie en Veiligheid en Buitenlandse Zaken. Ook is er contact gezocht met Europese en Amerikaanse beroepsorganisaties voor advocaten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee