Moeder Anne Faber loopt weg bij debat

Print

Video: NOS

De moeder van Anne Faber is gedurende het debat over de moord op haar dochter weggelopen uit de zaal. Op dat moment was Kamerlid Theo Hiddema (Forum voor Democratie) details aan het voorlezen uit een eerder vonnis tegen Michael P, die is veroordeeld voor de moord op Faber.

P. werd eerder veroordeeld voor de gewelddadige verkrachting van twee tienermeisjes. Hiddema citeerde uit het vonnis gruwelijke details over wat P. de twee meisjes had aangedaan. Diverse Kamerleden en Kamervoorzitter Khadija Arib vroegen Hiddema terughoudend te zijn met details, uit respect voor familie en nabestaanden. Hier wilde Hiddema echter niet aan.

Niet veel later verliet de moeder van Anne Faber de plenaire zaal.

Lees ook: Dekker begint loodzwaar debat over Michael P. met pijnlijke blunder

Bij het debat zijn ook andere familieleden en nabestaanden aanwezig van mensen die het slachtoffer werden van gewelddadige criminelen met verlof. Ook de vrouw van Joost Wolters, de man die in 2017 in een Amsterdamse metro werd doodgestoken, liep de zaal uit.

Moeder Anne Faber loopt weg bij debat
Foto: ANP

De moeder van Faber en de vrouw van Wolters keerden na de lunchpauze terug.

Tekortgeschoten

Verantwoordelijk minister Dekker zei bij het debat dat de overheid tekort is geschoten bij de behandeling van Michael P. Er was ,,te weinig oog voor de risico’s van de samenleving’’, zei hij.

,,Dit had niet mogen gebeuren’’, aldus Dekker. Hij stelde hardop de vraag of Faber nog had geleefd, als er niet op verschillende momenten fouten waren gemaakt. ,,Dat is een moeilijke vraag, die ook aan mij knaagt. Zeker weten doen we het niet.’’

Dekker benadrukte dat hij politiek eindverantwoordelijke is. ,,En ik voel die verantwoordelijkheid in elke vezel.’’

Pittig debat

De oppositiepartijen legden de minister het vuur na aan de schenen tijdens het debat. Vooral PVV-Kamerlid Gidi Markuszower trok fel van leer. Hij noemde de gang van zaken ,,schandelijk”. 50PLUS-fractievoorzitter Henk Krol zinspeelde op ,,sancties” voor Dekker. SGP-fractieleider Kees van der Staaij wilde weten ,,hoe het zo mis kon gaan”.

Volgens SP-Kamerlid Michiel van Nispen is het vertrouwen in de overheid door deze tragedie geschaad. Hij wil dat Dekker helder maakt hoe het kan worden hersteld. Net als DENK legde hij een verband tussen de moord op Faber en de bezuinigingen bij justitie.

Fout op fout

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken onderstreepte dat er al voor de moord op Faber zaken waren waarbij ,,fout op fout” werd gestapeld door justitie. Ze noemde onder meer de moord op voormalig D66-minister Els Borst. Het debat moest overigens kort worden stilgelegd omdat Kuiken tijdens haar inbreng duizelig werd.

Kamerlid wordt onwel. Video: Tweede Kamer

Anne Faber werd in 2017 verkracht en vermoord. Michael P. is hiervoor veroordeeld tot een langdurige celstraf, het hoger beroep loopt nog.

P. pleegde zijn daad nadat hij was overgeplaatst naar een forensische kliniek, waar hij veel vrijheden kreeg. In de kliniek was niet bekend dat hij al eerder veroordeeld was voor zedenmisdrijven. P. had die informatieoverdracht weten te voorkomen met een beroep op privacy.

Rapport

De gebeurtenissen vonden plaats kort voor het aantreden van Dekker. Toen vorige week via rapporten van onder meer de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) bekend werden, trok de minister onmiddellijk de vrijheden van een aantal gevangenen in. In eerste instantie had hij het over 21 gedetineerden, maar vlak voor het debat schreef hij aan de Kamer dat het er 24 waren. Deze drie gedetineerden, die ,,abusievelijk’’ niet eerder werden gemeld, zijn zelfs teruggehaald naar de gevangenis. De Kamer wil ook hierover opheldering.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen