Anti-abortusclubs schorten protesten bij klinieken op na bedreigingen

Print
Anti-abortusclubs schorten protesten bij klinieken op na bedreigingen

Demonstranten bij de abortuskliniek in Roermond. Afbeelding: John Peters

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De organisaties die bij abortusklinieken actievoeren, hebben besloten hun protesten op te schorten. Deze beslissing komt na schriftelijke en verbale bedreigingen. Ook zou de aanwezigheid van journalisten het onmogelijk maken om zwangere vrouwen aan te spreken.

De directe aanleiding voor de bedreigingen en onrust is een verhaal in deze krant waarin zorgminister De Jonge liet weten het een goed idee te vinden als gemeenten bufferzones bij abortusklinieken instellen om demonstranten op afstand te houden. Daarop dreigden de activisten op meer confronterende wijze actie te gaan voeren.

Demonstranten verenigd in de anti-abortusorganisatie Schreeuw om Leven zeggen de afgelopen tijd te zijn bedreigd via e-mails en beschimpt bij de klinieken. Een andere organisatie, Stirezo Po-Life, meldt momenteel geen vrouwen aan te kunnen spreken door de aanwezige media bij de klinieken, zoals in Roermond.

Storm gaat wel weer liggen

,,Jullie productie heeft veel teweeggebracht”, zegt een woordvoerder van Stirezo. ,,De storm zal vanzelf weer gaan liggen, maar door de huidige ophef kunnen we beter even stoppen.”

Lees ook: Protesteren met een weesgegroetje bij de abortuskliniek in Roermond

Het is volgens de zegsman niet de eerste keer dat de anti-abortusorganisaties worden bedreigd. ,,Sowieso hebben we door alle maatschappelijke onrust nu niet de kans om rustig te bidden en vrouwen aan te spreken.” Hij verwacht dat de protesten worden opgeschort tot de rust is weergekeerd. Naar schatting van de woordvoerder zal dat één tot enkele maanden duren.

Anti-abortusdemonstratie kliniek Roermond. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen