Aan tafel

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas: als fingerfood of als maaltijd

Flammkuchen is een veelzijdig gerecht. Zowat alles kun je er op doen. Helemaal naar eigen smaak. Deze is met rode biet en geitenkaas. © Ellis Visser

Een typisch gerecht van onze oosterburen, dat ook perfect past bij een Nederlands feestje.

Flammkuchen is echt smullen!

Eind vorig jaar bezocht ik samen met mijn vriend Tallinn in Estland. We aten daar Flammkuchen en dat was echt smullen. We bestelden twee verschillende soorten zodat we lekker konden delen. Het inspireerde mij, dat moest ik ook eens thuis maken. Nu was het dan eindelijk zover. Ik maakte een Flammkuchen met rode biet, wortel en geitenkaas.

Flammkuchen is een gerecht van onze oosterburen en lijkt het meest op een pizza, maar dan zonder tomatensaus. De bodem is iets dunner en knapperiger dan die van de pizza en de basis is meestal een saus van zuivel. Ik gebruikte ricotta, maar je kunt hier ook crème fraîche of mascarpone voor gebruiken.

Dit gerecht leent zich prima voor het avondeten, maar kan ook goed tijdens een feestje. Je kunt het gemakkelijk in plakjes snijden, waardoor het fingerfood wordt. Flammkuchen is ook nog eens koud lekker. Echt veelzijdig dus. Ik maakte de Flammkuchen zo gezond mogelijk met ricotta, rode bieten, worteltjes, rode ui, geitenkaas en tijm. Een heerlijke combinatie, maar je kunt de Flammkuchen zowat met alles beleggen. Het verse Flammkuchendeeg is te vinden in de koeling bij de pizzabodems.

Flammkuchen

Voor 4 personen, als snack

Bereidingsduur: 40 min

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Ingrediënten:

voor 4 personen

•1 pak vers Flammkuchendeeg

•100 gr ricotta

•2 rode bieten

•75 gr wortel, julienne

•1 rode ui

•125 gr geitenkaas, naturel

•2 takjes verse tijm

•scheut olijfolie

•peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een bakplaat en rol het deeg uit. Smeer het in met de ricotta en verdeel de worteltjes. Snijd de rode bieten in smalle plakjes en verdeel over de wortel. Snijd de rode ui in smalle ringetjes en verdeel weer over de rode bieten.

Brokkel de geitenkaas erover. Risp de tijm van de takjes en bestrooi de Flammkuchen. Maak af met een beetje olijfolie, peper en zout. Zet het twintig minuten in de oven. Kijk regelmatig zodat de Flammkuchen niet te bruin wordt.

>> Kijk voor meer kookinspiratie ook op www.delimburger.nl/recepten

>> Ellis Visser blogt op Healthtastic.nl

© Ellis Visser

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal