Deadline verstreken, drugsafval Haler nog niet opgeruimd

Print
Deadline verstreken, drugsafval Haler nog niet opgeruimd

De stal in Haler bij het aantreffen van het drugslab in 2017. In de kelder onder de vloer ligt nog 150 ton drugsafval in vloeibare vorm. Afbeelding: Archief De Limburger/John Peters

Haler -

Het drugsafval in een oude mestkelder in Haler wordt op korte termijn nog niet opgeruimd. De gemeente Leudal wacht een kort geding af dat de eigenaar van de stal heeft aangespannen.

De eigenaar van de stal had eind maart bericht gekregen van de gemeente dat hij tot en met 2 april de tijd kreeg om het drugsafval zelf te verwijderen. Zou hij dat niet doen, dan zou de gemeente het op zijn kosten weg laten halen. De deadline is inmiddels verstreken, maar het afval, dat in juni 2017 werd aangetroffen, ligt er nog steeds.

Lees ook: Al bijna twee jaar ruimt niemand het drugsafval in Haler op

Onuitvoerbaar

„De gemeente heeft mijn client met een onuitvoerbare opdracht opgezadeld. In twee weken tijd had hij bodemmonsters moeten laten nemen, moeten laten analyseren, vervolgens een bedrijf moeten zien te vinden om het op te ruimen en dan had het ook al weggehaald moeten zijn. Dat kan gewoon niet”, laat advocaat Carlo Oomes weten. „Daar komt bij mijn client volhoudt niet eens geweten te hebben waarvoor zijn stal werd gebruikt.”

In de mestkelder van de stal aan de Lochterstraat in Haler ligt zo’n 150 ton water met slib, amfetamine en de chemicaliën BMK. Sinds het aantreffen in 2017 monitorde Leudal de situatie wel, maar werd er geen actie ondernomen het spul weg te laten halen. Dat terwijl omwonenden regelmatig klaagden over een chemische lucht.

Burgemeester Verhoeven gaf onlangs aan dat er niet meteen werd ingegrepen omdat er intern te weinig capaciteit op de juridische afdeling was. Toen recentelijk bij een controle bleek dat ook buiten de kelder een verontreinigde plas water lag, besloot Leudal om de eigenaar op te dragen het spul weg te laten halen.

Ontkenning

Advocaat Oomes is het met de opdracht van de gemeente niet eens en heeft daarom het kort geding aangespannen. De perceeleigenaar werd weliswaar veroordeeld voor betrokkenheid bij het drugslab dat op zijn perceel werd aangetroffen, zelf ontkent hij nog steeds elke betrokkenheid. Tegen die eerste uitspraak is hoger beroep aangetekend en dat loopt nog.

De gemeente Leudal laat weten dat het hoger beroep niet ter zake doet voor de huidige aanpak. Pas na uitspraak in het kort geding, dat dient op 16 april, wordt over de verdere aanpak van het drugsafval besloten.