Politie kan absoluut niet lachen om ‘Trumpgrap’ van bedrijf uit Nederweert

De inmiddels verdwenen site. © De Limburger

De politie Limburg is op z’n zachtst gezegd niet blij met de grap van het bedrijf The Next Crowd uit Nederweert. De uit de hand gelopen pr-stunt van het bedrijf rond de werving van personeel voor de muur van de Amerikaanse president Donald Trump heeft de politie onnodig veel werk bezorgd, stelt politiewoordvoerder Michiel Maes.

Hans Goossen

In de contacten met The Next Crowd heeft de directie op geen enkel moment kenbaar gemaakt dat het om een grap ging en dat The Next Crowd niets te maken had met de werving van bouwvakkers voor de bouw van de grensafscheiding tussen de Verenigde Staten en Mexico. ,,Als we dat hadden geweten hadden we op een andere manier gehandeld en ons heel wat werk kunnen besparen”, zegt Maes.

Dreigementen

Nadat berichten over de Amerikaanse klus van The Next Crowd dinsdag waren opgedoken in de media, nam de politie zelf het initiatief om met het bedrijf te gaan praten. ,,We vermoedden dat dit wel eens tot vervelende reacties kon leiden. Dat bleek ook tijdens het gesprek met de directie. Er waren dreigementen binnengekomen, waaronder de dreiging met brandstichting. Daarop hebben we actie ondernomen. Als het bedrijf toen had laten weten dat het om een grap ging, had dat anders aangepakt kunnen worden.” De politie heeft met The Next Crowd gesproken over aangifte, maar daar ging The Next Crowd niet op in.

Lees ook: Werving personeel voor Trump-muur blijkt uit de duim gezogen

De politie zoekt nog contact met het bedrijf om de kwestie uit te praten. ,,We hebben op zich niets tegen 1-aprilgrappen, daar hebben we zelf ook al eens aan meegedaan. We nemen het The Next Crowd wel kwalijk dat het in het gesprek met ons niet heeft aangegeven dat het om een stunt ging. Dat hebben we uit de media moeten vernemen, terwijl het bedrijf beloofd had om ons op de hoogte te houden van verdere ontwikkelingen. Die grap kost ons politiecapaciteit en dat was niet nodig geweest.”

Opheldering

De hoofdredactie van De Limburger reageerde donderdagochtend al verontwaardigd. Zelfs nadat de krant voor de eerste publicatie over de werving van bouwvakkers expliciet had gevraagd of het om een aprilgrap ging, ontkende The Next Crowd. De krant eist opheldering. ,,Het is een grote schande dat je als bedrijf de pers en het publiek over zo’n serieus onderwerp voor de gek houdt.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal