Herdenking

Herinnering aan evacuatie in Lèvesloop ...en trug

Print
Herinnering aan evacuatie in Lèvesloop ...en trug

Fred Hoskens en Bia Sartion bij Roepaen waar Lèvesloop ...en trug opgevoerd wordt. Afbeelding: Jos Gröniger

Ottersum / Molenhoek / Mook / Middelaar / Plasmolen / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep / Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp -

De regio viert in 2020 het feit dat het 75 jaar geleden is dat de geallieerden de bezetters verdrongen en de regio bevrijdden. In de schaduw van het bevrijdingsfeest staat het gegeven dat inwoners van de grensstreek driekwart jaar eerder huis en haard moesten verlaten, en evacueerden naar het midden en noorden van Nederland. Namens stichting Tijd(s)lijn hebben Fred Hoskens en Bia Sarton het plan opgepakt de evacuatie te herdenken met theatervoorstellingen Lèvesloop ...en trug.

Bij Roepaen, de plaats waar in oktober de tien voorstellingen gehouden worden, vertellen regisseur Bia Sarton en voorzitter Fred Hoskens wat hen bewogen heeft het verhaal over de evacuatie te vertellen. ,,Je hoort vaak mensen over hun belevenissen tijdens die evacuatie. Met paard en kar, kruiwagens en fietsen gingen families op weg naar gebieden waar het veilig was. Weet je dat in het oosten van Nederland en aan de andere kant van de grens ruim tachtigduizend mensen geëvacueerd zijn?”, zegt Bia Sarton. Bij het schrijven van het script maakten de initiatiefnemers gebruik van de beschikbare dagboeken die mensen uit Noord-Limburg bijhielden tijdens de evacuatie. ,,Ook hebben we diverse interviews gehouden met betrokkenen”, zegt Fred Hoskens, ,,daar hebben we veel input uit gekregen.” Levensloop ...en trug belicht niet alleen de gebeurtenissen uit WO II. ,,We leggen ook een link tussen vluchtelingen van toen en nu. Lijden en bevrijden is van alle tijden”, zegt Sarton. Voor de uitvoering van het stuk hebben de initiatiefnemers de voorbereidingen getroffen. Ook voor het decor en achtergrond zijn ideeën. “We hebben daarom ook voor deze locatie gekozen”, zegt Hoskens. Om een en ander mogelijk te maken doet Stichting Tijd(s)lijn beroep op medewerking van gemeenten in de regio. ,,De reacties zijn enthousiast, en de provincie Limburg heeft een subsidie toegezegd”, zegt Sarton. Binnenkort starten de audities voor de voorstellingen. ,,We willen werken met amateur artiesten uit Noord Limburg en Noord-Brabant. De audities willen we voor de zomer afgerond hebben, zodat we na de vakanties kunnen gaan repeteren”, aldus Fred Hoskens. Voor meer informatie zie www.levesloop.nl.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen