Gouverneur Bovens opent Ghana-centrum in Wereldpaviljoen

Print
Gouverneur Bovens opent Ghana-centrum in Wereldpaviljoen

Vijf jaar na de opening breidt het Wereldpaviljoen in Steyl uit met een Ghana-belevingscentrum. Afbeelding: Egon Notermans/fotostudio Zebra

Steyl -

Gouverneur Theo Bovens opent zondag 14 april het nieuwe Ghana-belevingscentrum Ghana in het Wereldpaviljoen in Steyl. De Ghanese ambassade wordt vertegenwoordigd door minister Habib Idris.

Nieuw is ook de Virtual Reality Experience, die bezoekers middels simulatie, films en muziek kennis laat maken met het dagelijks leven in Ghana. Onder meer aan de hand van een virtuele busrit met VR-bril door het land. De filmbeelden zijn gemaakt door de Limburgse cineast Marijn Poels.

Midden in het nieuwe centrum staat een grote Baobab, die door veel Afrikaanse volken wordt beschouwd als een heilige boom en in veel dorpen dient als ontmoetingsplek. Aan de boom hangen koptelefoons waarmee Afrikaanse verhalen te beluisteren zijn. Verder is er een stoffenmarkt, een kapsalon op straat en een Afrikaans compound.

Tevens wordt op een bijzondere wijze aandacht geschonken aan de vluchtelingen problematiek. Zittend in een boot ervaren bezoekers via VR-simulatie de barre overtocht vanuit Afrika naar het eiland Lampedusa. De simulatie is gemaakt door student Victor Vergoossen, 3D artist bij BlueTea in Ittervoort.

Speciaal voor het onderwijs wordt een Ghana-programma ontwikkeld waarmee het Wereldpaviljoen in het nieuwe schooljaar van start gaat.

Het Ghana-centrum is vanaf woensdag 17 april open voor publiek en vervolgens op 22, 24, 28 en 30 april, 1 en 5 mei. Telkens van 13.00 tot 17.00 uur.