Recherche

Limburg grijpt regie in DNA-onderzoeken

Print
Limburg grijpt regie in DNA-onderzoeken

Ter illustratie. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Maastricht / Itteren -

De politie Limburg lanceert een plan: als eerste in Nederland wil de eenheid zelf DNA-onderzoek onderbrengen bij een commercieel bedrijf. Dit moet het rechercheonderzoek, dat nu vaak maanden duurt, versnellen.

Volgens hoofd recherche Rob van Kan van de politie Limburg kunnen zo criminele bendes sneller dan voorheen worden gepakt.

Vertraging

De huidige situatie, waarbij de Limburgse recherche is aangewezen op het NFI (Nederlands Forensisch Instituut), leidt tot veel vertraging en ergernis. Maandelijks kan de Limburgse eenheid maximaal 86 digitale – en DNA-sporen opsturen, terwijl er behoefte is aan zo’n 200 sporenonderzoeken. Daarbij vindt Van Kan de doorlooptijd bij het NFI ‘van gemiddeld twee maanden’ te lang. Hij wil het via de private instellingen terugdringen tot 72 uur.

Lees ook:DNA-onderzoeken bij een commercieel bedrijf: wat zijn de risico’s?

Negen ton

De politie-eenheid heeft inmiddels, samen met het Openbaar Ministerie (OM), het plan ingediend bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zij vraagt negen ton om in het derde kwartaal van dit jaar zelf met het commerciële forensisch instituut TMFI (The Maastricht Forensic Institute) te gaan samenwerken. Nu schakelt het NFI incidenteel de hulp van het bedrijf in, als ze het zelf echt niet kunnen bolwerken. Het ministerie heeft nog geen groen licht gegeven. Wel zijn de signalen over de doorgang van het plan positief, stelt Van Kan.

In de nieuwe situatie zouden de politie en het OM in Limburg zelf de regie voeren over de onderzoeken. „Dan kunnen we voor 50 tot 60 euro per spoor ongelimiteerd onderzoek laten doen. Zo kunnen we meer zaken oplossen op het gebied van veelvoorkomende criminaliteit, zoals inbraken en overvallen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen