Hoofdcoach badmintonclub Roosteren opgepakt wegens miljoenenfraude

Print
Hoofdcoach badmintonclub Roosteren opgepakt wegens miljoenenfraude

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Roosteren -

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft in Breda de 49-jarige hoofdcoach Ronald W. van badmintonclub Roosterse BC gearresteerd.

Hij wordt samen met twee mannen uit Huizen en Hoofddorp verdacht van beleggingsfraude met goud. Het bedrijf Gold Investment van W. is ook hoofdsponsor van de club in Roosteren. Op de site van de vereniging wordt reclame gemaakt voor het bedrijf dat vermoedelijk zijn klanten oplichtte. W. is sinds februari 2016 trainer van de club die onder de naam Goldinvestment RBC in de eredivisie van de badmintoncompetitie uitkomt.

De drie mannen hebben volgens de verdenking van FIOD sinds 2015 in totaal ongeveer 50 miljoen euro ontvangen met de verkoop van beleggingsproducten onder de naam Forward Gold Sales. Daarbij konden klanten investeren in een goudmijn in Afrika. Onder het motto ‘goud is gestold vertrouwen’ beloofde het bedrijf van Ronald W. en zijn medeverdachten dat ze goud met 10 procent korting rechtstreeks van goudmijnen konden inkopen. Tien maanden na aankoop zou de klant het fysiek goud ontvangen.

Goudmijn

Slechts een klein deel van de ingelegde gelden werd daadwerkelijk geïnvesteerd in de goudmijn. De FIOD vermoedt dat het geld van nieuwe beleggers werd gebruikt om eerdere klanten van Gold Investment te betalen.

In verschillende steden zijn panden doorzocht, waarbij in totaal onder meer twaalf auto’s, sieraden, goud en zilver in beslag zijn genomen. Ook zijn wapens gevonden.

Volgens een opgave van de Kamer van Koophandel is W. sinds 2017 bestuurder in Gold Investment. Ook staat hij te boek als directeur van de bedrijven Goudkantoor.com en bestuurder bij Goudtoken BV.

Gold Investment staat niet geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten.

Geen link

Bestuurslid John Hermans stelt in een reactie namens de club, dat er geen enkele link is tussen Roosterse BC en de zaak zoals die nu naar buiten komt. „Het bedrijf is sponsor en Ronald hoofdcoach, maar de club heeft uiteraard geen enkele invloed op het beleid van het bedrijf. Wij zijn als bestuur dan ook net zo verrast door dit nieuws als iedereen.”

Tot donderdagavond heeft de club officieel nog niets vernomen over de situatie rondom de coach. De gevolgen voor de club zijn nog onduidelijk. Hermans: „Wij zijn overvallen door de hele situatie en hopen uiteraard dat er snel duidelijkheid komt. Maar dit zijn geen dingen die in een paar dagen opgelost zijn, denk ik. We kunnen niets anders doen dan de ontwikkelingen volgen.”

Ook spelers van Roosterse BC reageren verbaasd. „Ik vond het wel sensationeel nieuws”, zei Rick Steuten, al jarenlang speler bij het eerste team. “Ik kon het in eerste instantie niet geloven. Dit is iets dat je normaal gesproken alleen in films ziet.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen