Raadsdebat over openbaren camerabeelden journalist afgewezen

Burgemeester Som: ‘Geen raadsdebat’. © Archieffoto Luc Lodder

Er komt in Kerkrade geen raadsdebat over het plaatsen van camerabeelden van een journalist op de gemeentelijke website. Burgemeester Som en de raad wijzen een verzoek van de SP af.

Theo Sniekers

De verslaggever van De Limburger berichtte eind februari over de vergeefse gooi van de - inmiddels opgestapte - Heerlense burgemeester Ralf Krewinkel naar de Kerkraadse ambtsketen. De journalist kon op de gang buiten de raadzaal horen wat daarover werd meegedeeld in een besloten raadsvergadering.

Kerkrade deed aangifte van afluisteren, maar justitie oordeelde dat de verslaggever niets fout had gedaan. Het college zette daarna camerabeelden - waarop de verslaggever in het stadhuis wordt gevolgd - op de gemeentelijke website, om ‘maximale openheid’ te betrachten.

Lees ook:Bovens slikt beschuldigingen tegen verslaggever in

Onnodig

De SP ziet die stap als een poging de journalist te beschadigen na de eerdere ‘valselijke beschuldiging’ via de aangifte. De SP wilde hierover een debat voeren met als inzet de beelden met de volgens De Limburger bijbehorende ‘suggestieve’ tekst van de website af te krijgen. Daarmee zou ook een kort geding dat de krant daartoe tegen de gemeente heeft aangespannen voorkomen moeten worden.

Burgemeester Jos Som, tevens voorzitter van de raad, wijst dat verzoek af. In een mail aan de SP schrijft hij dat ‘wij ons allemaal verantwoordelijk voelen voor de situatie’. Maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen. Op 15 april wordt dit besproken tijdens een bijeenkomst met de fractievoorzitters. Bovendien dient op 9 april het geding, schrijft Som. Hij ziet dan ook op dit moment geen noodzaak voor een debat.

Aanval

Zijn standpunt is volgens de SP op de Ouderenpartij na door alle raadsfracties overgenomen, ook al steunde de VVD eerder wel een debat. „We willen het geding afwachten en eerst meer informatie hebben”, verklaart bijvoorbeeld fractievoorzitter Alexander Geers van Burgerbelangen Kerkrade.

De SP heeft nu een brief op haar site gezet met een ultieme oproep om alsnog snel in debat te gaan. ‘Is dat de behandeling van kritische mensen in Kerkrade?’, vraagt de fractie zich af over het openbaren van de beelden. ‘Als een aanval van onze gemeente op de integriteit van een journalist niet tot een debat leidt, wat dan in vredesnaam wel?’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal