Kinderen brengen in Leunen gevonden explosief naar school

Print
Kinderen brengen in Leunen gevonden explosief naar school

Kinderen vonden in Leunen een explosief in het zand (niet het afgebeelde exemplaar). Afbeelding: Archieffoto Ermindo Armino

Leunen -

Een groepje spelende kinderen heeft donderdagmiddag een explosief gevonden bij de graafwerkzaamheden op het dorpsplein van Leunen. De kinderen hebben het projectiel meteen naar hun school gebracht en het daar op een bankje gelegd.

Directeur Karin Buskens van basisschool De Meent in Leunen vertelt dat de kinderen na schooltijd in een grote hoop zand speelden, die door graafwerkzaamheden op het dorpsplein was ontstaan. Het plein wordt momenteel opgeknapt. „De kinderen hebben een poos met zand gegooid. Maar op een gegeven moment zat er een wel heel erg zware kluit bij. Toen ze zagen wat het was, zijn ze ermee naar school gekomen.”

Pinnetje

Het projectiel is op een bankje gelegd en de kinderen zijn naar binnen gegaan om de nog aanwezige leerkrachten over hun granaat te vertellen. Buskens: „Toen bleek dat er inderdaad een explosief op het terrein van de school lag, hebben we de politie gebeld.” Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is erbij gehaald.

„Rond half zes is iedereen die nog in het schoolgebouw aanwezig was, verzocht om het pand te verlaten”, zegt Buskens. „Het explosief lag toen nog steeds op de plek waar de kinderen het hadden neergelegd. Het is maar goed dat ze meteen met het voorwerp naar school zijn gekomen en dat ze er niet langer mee hebben gegooid. Er zat nog zo’n pinnetje in.”

Rondom het explosief is alles met linten afgezet, in afwachting van een expert die het projectiel bij de school moet weghalen. Die moet van de andere kant van het land komen. Een bijeenkomst van het ouderpanel die donderdagavond nog in De Meent zou plaatsvinden, is afgelast.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen