Prijs

Bijzonder koppel strijdt voor rookvrij Venlo

Harry Pouwels (l.) en Pepijn Boots in ziekenhuis VieCuri in Venlo. © Mara van den Oetelaar

Harry Pouwels is 62 en longarts, Pepijn Boots is 12 en scholier. De ambassadeurs strijden als koppel voor een rookvrij Venlo. Als beloning wonnen ze donderdag een landelijke prijs. „We zijn heel erg blij.”

Peter Heesen

Voordat ze naar Amsterdam gaan voor de uitreiking van de Rookvrije Generatie Award, poseren Harry Pouwels en Pepijn Boots voor een foto in het ziekenhuis van Venlo. Ze moeten even wachten. Een man schuifelt voorbij, een sjekkie draaiend.

Pouwels, longarts bij VieCuri: „Veel mensen die naar het ziekenhuis komen, moeten vaak door de rook van anderen lopen. Dat is voor sommigen echt onplezierig.” Pepijn, brugklasser op het Valuascollege: „Toen ik het terrein opliep, zag ik ook mensen roken. Bij het ziekenhuis! Dat doe je toch niet?!”

Eén missie

Harry Pouwels en Pepijn Boots, een bijzonder stel. Met één missie. Zorgen dat opgroeiende kinderen beschermd worden tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Ze geven voorlichting. Op scholen, bij clubs. Pepijn: „Veel kinderen beginnen met roken als ze dertien zijn. Toen ik dat hoorde, was ik in shock. Hoe kan dat?”

„Ik wil niet roken. Maar ik wil ook niet de rook van anderen binnenkrijgen”, zegt Pepijn. Hij viel op toen hij deelnam aan een jeugddebat over de verkiezingen, waarna hij gevraagd werd ambassadeur te worden van Venlo Rookvrij. „Ik kan gemakkelijk praten. Dat heb ik van mijn oma. En ik vind het leuk om te doen.”

Rookvrij Artis

Hij werd gekoppeld aan Harry Pouwels, longarts en bekende Venlonaar. Het duo werd voor zijn inspanningen om kinderen rookvrij op te laten groeien, genomineerd voor de Rookvrije Generatie Award. Sterker, donderdag werd het duo in rookvrij Artis uitgeroepen tot winnaar.

De rolverdeling is duidelijk. Pepijn kan leeftijdsgenoten aansporen om niet met roken te beginnen. Dat werkt beter dan dat ouders zeggen dat iets niet mag. „Dan gaat het vaak het ene oor in en het andere uit”, vertelt hij met een schuin oog naar zijn vader. Andersom beseft hij dat volwassenen er niet van gediend zijn als ze worden aangesproken door een kind.

Rokende moeder

Toch kan hij zich soms niet inhouden. Zo zag hij eens een vrouw roken terwijl ze een kinderwagen duwde. Hij twijfelde, maar dacht: ‘Boeie, ik doe het.’ Hij vroeg of ze de sigaret wilde uitmaken voor haar baby. „Ze snapte de opmerking, maar vond het lastig om te stoppen.”

Pouwels glimlacht als Pepijn de anekdote vertelt. „Het gaat erom hoe je iets vraagt”, weet hij. Het heeft geen zin een verstokte roker te zeggen dat hij die sigaret moet uitmaken. Het is beter begrip te kweken voor elkaar. Bovendien: als ex-roker weet hij hoe lastig het is om van een verslaving aan nicotine af te komen.

Hoop ellende

Maar hij weet ook als geen ander wat het oplevert om te stoppen. „Het bespaart je een hele hoop ellende. De laatste tien jaar van het leven van een roker zijn meestal geen pretje. Hij of zij heeft vaak last van hart- en vaatziekten, diabetes, kanker. Bijna alle vormen van kanker hebben met roken te maken.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal