Ideeënmarkt: van Marskwartier tot Stadstuin Heerlen

Print

Ellen Winkens en Andy Mulderij willen het Marskwartier bouwen in Schinkel-Zuid, Afbeelding: ARNAUD NILWIK

HEERLEN / Hoensbroek -

Groen, bewegen, tuinen én zelfontplooiing stonden donderdagavond centraal op de eerste Heerlense Ideeënmarkt. Zo’n twintig Heerlenaren presenteerden er hun initiatieven aan raadsleden en bezoekers.

Ideeën waarvan de haalbaarheid nog niet eens in zicht is, kunnen de geest evengoed prikkelen, leerde een rondgang over de eerste Ideeënmarkt in het stadhuis van Heerlen. Neem het Marskwartier van Andy Mulderij (33) en Ellen Winkens (54).

Voor Schinkel-Zuid ontwierp Mulderij een complex met twee woontorens, waarin gevels van ooit gesloopte karakteristieke binnenstadspanden zijn verwerkt. Mulderij: „In de Promenade heb ik het water teruggebracht. En de Worstenhemel moet plaatsmaken voor een kiosk. Op de plek van Heerlens DNA komt een zwembad. Er is plek genoeg voor een vijftigmeterbad.”

Stadstuin

Fiedel van der Heijden en Miriam Goes zouden op deze plek liever een tijdelijke Stadstuin Heerlen inrichten. „Een informele plek waar ook kan worden geklauterd, getuinierd en gepraat. Plaats nooit banken in rij, maar liever naar elkaar toe.”

Naast hen staat een jonge Heerlenaar die blaakt van ambitie. Martijn Stickelbroek (28)streeft naar een Urban Community Park. „Een laagdrempelig park met een professionele skatebaan, waar mensen kunnen sporten, relaxen en eten. Een plek die aansluit bij het centrumgevoel. Voor zoiets ga ik nu naar Maastricht. Waar het moet komen? Dat weten we nog niet. Misschien samen met de Stadstuin in combinatie met het Theaterplein? Of bij de Kissel, waar al een veld met toestellen is.”

Gemeenschapstuinen

Thema’s als ‘groen’, ‘tuinieren’, ‘eten’ en ‘bewegen’ komen in meer ideeën terug. Twee kramen verder presenteert Max Pool (66) zijn Gemeenschapstuinen. „Gemeentelijke grasvelden in wijken veranderen in tuinen voor groente en fruit. De buurt zorgt ervoor. Goed voor de contacten en sociale veiligheid. Tuinieren brengt mensen in beweging en het eten is gezond. In de Randstad zie je ze vrij veel.”

Aanwezige raadsleden als Loek Damen (OPH) raakten door de markt geïnspireerd. Damen geeft Bjorn Westdorp (39), een man die na een ontruiming in de Schinkelstraat blijft streven naar een airsoftbaan, spontaan advies: „Wie weet kan dat wel op het oude terrein van Heksenberg.” Voor het raadslid staat vast dat de Heerlense Ideeënmarkt terugkomt.

Mood

Misschien kan daarbij worden ingehaakt op een idee van Mat Nilwik (63). De Heerlense filmer wil een jaarlijks festival waar Heerlenaren die de moed hebben met een nieuwe act, uitvinding of idee te komen zich presenteren. Dit onder de noemer Haste Mood en in samenwerking met Remco Mattaar. „Ik ga graag met de gemeente aan tafel.”

En hij niet alleen. Maar eerst gaat de gemeenteraad alle ingebrachte ideeën bespreken.