‘Ik spreek mensen die zwaar gebukt gaan onder pesterijen’

Harrie Boom.

Harrie Boom. © De Limburger

Ieder mens heeft zijn eigen verhaal. Harrie Boom uit Daalhof schreef een kinderboek over pesten. In zijn eigen Maastrichts, met een aparte vertaling in het Nederlands.

René Willems

U debuteert op uw 65ste als schrijver. Waarom nu pas?

„Omdat het er eerder nooit van gekomen is. Ik loop al heel lang rond met het plan om een kinderboek te schrijven. Maar ik kwam daar niet aan toe. Ik werkte op het papierfabriek met wisseldiensten, zat thuis met de kinderen en later de kleinkinderen, en toen kreeg ik het aan het hart. Maar uiteindelijk is het dan toch gelukt: ‘Pee en Wubbel’ is klaar.”

U schrijft in het Maastrichts. Bewust?

„Zeker. Maastrichts is prachtig. Maar ik zie steeds meer Maastrichtse woorden verdwijnen. Wij vonden iets ‘sjiek’, maar tegenwoordig is alles ‘cool’. Rijstartele zijn veters geworden, en kervatte stropdassen. Als we niet oppassen, raken steeds meer woorden in vergetelheid.”

Maar u komt ook meteen met een Nederlandstalige versie uit.

„In Maastricht wonen ook veel mensen die het Maastrichts niet machtig zijn, daar moet je rekening mee houden.”

Uw verhaal gaat over pesten. Een zwaar thema meteen.

„Ik heb er zelf gelukkig nooit mee te maken gehad, hooguit met wat plagerijtjes. Maar ik spreek veel mensen die zwaar gebukt gaan onder pesterijen. Op scholen, maar vergis je niet: het gebeurt ook in bejaardenhuizen. Ik wil dat bespreekbaar maken. En dan kun je het beste beginnen bij het begin, bij de kinderen.”

Als hoofdpersonen heeft u dieren uitgekozen: ezel Pee en pony Wubbel.

„Met personen moet je oppassen dat je lezers er geen mensen in herkennen. Dieren zijn wat anoniemer. En leuk, natuurlijk: het spreekt kinderen meteen aan.”

Van wie zijn de illustraties?

„Van onze dochter Angelique. Ik wist helemaal niet dat zij zo goed kon tekenen. Maar ze zijn prachtig geworden, vind je niet?”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee