Avond van de Martelaren in Maastricht

In de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee in Maastricht begint vanavond om 18.30 uur een Eucharistieviering die geheel staat in het teken van de Avond van de Martelaren. Aansluitend volgt een kruisweg met getuigenissen en muziek tot ongeveer 21.00 uur.

Redactie

Ondanks dat de meest flagrante schendingen van geloofsvrijheid ver weg plaatsvinden, is er in Nederlandse kerken groeiende belangstelling voor het thema ‘martelaren’. Zo ook in de parochie van de OLV Sterre der Zee in Maastricht, waar vanavond de tweede Avond van de Martelaren wordt gehouden.

Het maken van het kruisteken, het lezen van de Bijbel, op zondag naar de kerk gaan. Deze voor westerse christenen alledaagse dingen zijn in veel delen van de wereld niet vanzelfsprekend. Ze kunnen leiden tot uitsluiting, opsluiting in een werkkamp of zelfs de dood. En dan zijn er de duizenden gevallen van vervolging en discriminatie die onopgemerkt blijven, omdat ze niet door de media worden gemeld.

In zijn gebedsvideo voor maart zegt paus Franciscus: “We vinden het moeilijk om te geloven, maar er zijn tegenwoordig meer martelaren dan in de eerste eeuwen, zelfs in landen waar vrijheid heerst en mensenrechten in theorie, op papier, worden beschermd.”

Met drie Avonden van de Martelaren brengt hulporganisatie Kerk in Nood dit trieste feit met persoonlijke getuigenissen over martelaren voor het voetlicht. Meer informatie via www.kerkinnood.nl/martelaren

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal