Stichting Wensulance vervult al vijf jaar laatste wensen

Print
Stichting Wensulance vervult al vijf jaar laatste wensen

Een deel van de vrijwilligers bij de onthulling van de nieuwe Wensulance. Afbeelding: Paul Dolhain

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Brunssum / Kerkrade / Eygelshoven -

Paul en Bianca Mijnes waren beide actief in de zorg. Hij als ambulanceverpleegkundige, zij als verpleegkundige. In 1999 begonnen ze samen het bedrijf BLER, waarmee ze onder andere bhv-opleidingen en reanimatiecursussen verzorgen. Maar wat als je taak als zorgverlener stopt, terwijl je hart zegt ‘ik wil verder helpen’?

Als de gewonde patiënt is opgelapt, stopt de taak van de zorgverlener. Maar wat als iemand terminaal of chronisch ziek het ziekenhuis verlaat? Veel zorgverleners zullen de tweestrijd herkennen. Zo ook Paul en Bianca. “We waren op vakantie en kwamen daar een vrouw tegen die met haar terminaal zieke zoon op vakantie was. Die reis was hun laatste wens”, vertelt Bianca. Het zet ze aan het denken. “We gaan het doen”, zegt Paul in 2014 tegen zijn vrouw, “anders hebben we er alleen maar over gesproken en heb ik het niet gedaan.”

De start

Stichting Wensulance is geboren, met als doelstelling laatste wensen van chronisch en terminaal zieken in vervulling te laten gaan. Ze organiseren twee vrijwilligersavonden en dat levert in totaal twintig vrijwilligers op. De Kerkraadse Petra Struijk bijvoorbeeld. Ze was werkzaam als verpleegkundige, maar werd afgekeurd. “Het geeft me voldoening dat ik toch nog iets kan doen voor mensen.” Ook ambulancebroeder Olaf Olijve sluit zich aan bij de stichting. “Vaak vroegen patiënten of we tijdens de terugrit via herkenningspunten naar huis konden rijden. Puur omdat ze nog één keer een plek of gebouw wilden zien. Door werkdruk en omdat we een ‘volgsysteem’ in de ambulance kregen, kon dat niet meer.” Oud-collega Walter Vos beaamt dat. “Ik ben eens met iemand langs McDonald’s gereden, dat wilde hij nog één keer eten voor zijn dood. Moet je dat verbieden?”

Vrolijk logo

Niet alleen Olaf en Walter komen uit het vak. Het gros heeft een achtergrond in de zorg. “Om wensen in vervulling te laten gaan is vakkundig personeel een must. Sommige mensen hebben een infuus, anderen bepaalde medicatie”, verklaart Bianca. In 2015 wordt de eerste bus, de Wensulance, aangeschaft. “We hebben bewust gekozen voor een witte wagen met een vrolijk logo”, vervolgt ze. “Een ambulance kan afschrikken, wordt vaak gelinkt aan iets negatiefs en dat willen we voorkomen.” Maar alle vereiste apparatuur is aanwezig. “Absoluut”, verzekert Paul, “maar weggestopt.”

Veelzijdige wensen

Inmiddels telt de stichting vijftig vrijwilligers uit heel Zuid-Limburg. Samen vervullen ze jaarlijks ongeveer 120 wensen die zeer uiteenlopen. “Afgelopen jaar waren we met een terminale vrouw naar het Piratenfestijn. Ineens staat ze op en zingt ‘Liever te dik in de kist, dan een feestje gemist’. Zo gaat dat”, weet Paul. Alles wordt uit de kast gehaald. “Afgelopen jaar hebben jaar hebben ook op kerstavond een wens in vervulling laten gaan”, vertelt de Oirsbeekse Linda van Doremalen. Volgens Linda Breemen uit Landgraaf helpt het je ook om zelf te relativeren. “Laatst wilde iemand met een dwarslaesie gewoon naar de bioscoop. Dan besef je hoe makkelijk je het zelf hebt.”

Voor alle tochtjes moet veel geregeld worden en geld worden opgehaald. “We zijn afhankelijk van sponsoren”, vertelt Chantal Lanckohr die een juwelierszaak runt. “Met mijn netwerk kan ik zo een steentje bijdragen.” Dat geldt voor schooljuffrouw Françoise Daemen uit Spaubeek ook. “Ik zorg voor promotie van de stichting, bijvoorbeeld door presentaties op scholen.”

Nieuwe Wensulance

Inmiddels is de allereerste Wensulance aan vervanging toe. “Die schenken we aan stichting SMHO. Zij kunnen deze goed gebruiken in Oost-Europa”, vertelt Bianca. De nieuwe bus pronkt al op het terrein en zal vele wensen in vervulling laten gaan. “Ik kwam in aanraking met Wensulance door mijn schoonmoeder”, vertelt brandweerman Dave Bessems. “Ze overleed nog voor haar wens in vervulling kon gaan. Toen heb ik me aangemeld als vrijwilliger.”

Doneren aan Stichting Wensulance kan via www.wensulance.nl.