Extra toezicht bij Molenplas in Stevensweert

Print
Extra toezicht bij Molenplas in Stevensweert

Laat je hond niet loslopen in het natuurgebied. Afbeelding: Natuurmonumenten - Andries de la Lande Cremer

Stevensweert -

Natuurmonumenten gaat de komende periode intensiever toezicht houden in het natuurgebied bij de Molenplas in Stevensweert. Directe aanleiding is het groeiend aantal bezoekers vanwege de betere weersomstandigheden en op grond van ontvangen klachten en reeds geconstateerde misstanden en overtredingen door recreanten in het gebied. Te denken valt aan loslopende honden, activiteiten na zonsondergang en voor zonsopkomst, overtredingen van de Visserijwet en dumpingen van afval. Dit ongewenste gedrag heeft directe gevolgen voor de rust en de kwaliteit van de bijzondere natuur in dit gebied.

„Natuurmonumenten is blij met de bezoekers die komen genieten van de natuur in het RivierPark Maasvallei. We stellen de oevergebieden die wij beheren graag voor iedereen open als struingebied. Je kunt het prachtige gebied met de zeer afwisselende riviernatuur op allerlei manieren heel actief beleven. Uniek voor Nederland!”, aldus boswachter Joris Hurkmans, die deze extra toezichts-acties coördineert.

„Ondertussen loopt het echter uit de hand en komt de kwaliteit van de natuur in gevaar. De recreatie neemt heel erg toe met sommige negatieve gevolgen erbij. Loslopende honden tussen de grazende runderen en paarden, afval achterlaten na het aangenaam verpozen, kamperen, vissen met extra hengels op allerlei tijden en locaties: het is gewoonweg niet toegestaan. Actiever toezicht en handhaving van de geldende gebiedsregels met ‘gele kaart’ en bekeuringen is daarom extra nodig. Het is hier geen groen pretpark, maar een zeldzaam mooi natuurpark”, aldus Hurkmans.