Traineeship voor mensen uit de bijstand

Trainee Maurice Cheret aan het werk in een woonbegeleidingscentrum van SGL.

Trainee Maurice Cheret aan het werk in een woonbegeleidingscentrum van SGL. © Sprinc Parkstad

Twaalf mensen met een bijstandsuitkering gaan aan de slag bij acht werkgevers uit de regio. Met behoud van uitkering kunnen ze drie maanden ervaring opdoen in het kader van een traineeship.

Wil Wagenvoort

Het plan is dat ze na die periode een arbeidscontract krijgen van zes maanden voor minimaal 28 uur per week. Het traineeship staat open voor mensen met een bijstandsuitkering uit heel Parkstad. In tegenstelling tot reguliere leer/werktrajecten ligt het initiatief deze keer bij de werkgevers. Mensen uit de bijstand gaan direct aan de slag bij hen en ontwikkelen zo hun talent.

Onderwijs

De Sprinc-trainees gaan vijf dagen per week aan de slag. Daarvan werken ze vier dagen bij een van de deelnemende bedrijven. De vijfde dag is voor opleiding en onderwijs, verzorgd door Voordeel en Vervolg. Op die dagen zijn er ook bijeenkomsten waarbij de kandidaten elkaar op de hoogte houden over hun ervaringen met het werk en doen ze gezamenlijk recreatieve activiteiten.

Kandidaat vanuit de gemeente Heerlen Maurice Cheret werkt bij SGL en Balanz Facilitair: “Bij twee bedrijven tegelijk ‘stage lopen’ is best wennen, je krijgt enorm veel indrukken. Ik ben erg positief over de kennismaking bij SGL en Balanz Facilitair, en de begeleiding is goed. Ik voelde me al snel op mijn plek. De bijeenkomsten met andere kandidaten zijn leuk en leerzaam. Als groepsactiviteit zijn we samen naar GaiaZoo geweest en hebben we een kookworkshop bij Van der Valk hotel gehad.”

Het initiatief van het traineeship komt van Sprinc Parkstad. Dat is een samenwerkingsverband van ruim honderd bedrijven en instellingen in de regio die zich extra inzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee