carnaval

Carnavalsverenigingen moeten uit oude loods op Molenberg

Print
Carnavalsverenigingen moeten uit oude loods op Molenberg

Peter van Dommelen in de hal aan de Voskuilenweg in Heerlen die moet worden ontruimd. Afbeelding: Annemiek Mommers

HEERLEN / Brunssum / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Hoensbroek -

Carnavalsverenigingen moeten uit hun bouwloods op de Molenberg in Heerlen. Nu de eigenaar de hal gaat slopen, doen de carnavalisten een beroep op de gemeente.

Carnavalsverenigingen moeten uit hun bouwloods op de Molenberg in Heerlen. Nu de eigenaar de hal gaat slopen, doen de carnavalisten een beroep op de gemeente.

Ongeveer negen ‘armlastige’ Heerlense carnavalsverenigingen moeten hun werkhal aan de Voskuilenweg in Heerlen verlaten. Zeven meer draagkrachtige verenigingen vertrokken afgelopen najaar al. Over drie maanden moet de loods leeg zijn.

Peter van Dommelen, spreekbuis van de achterblijvers, is er niet gerust op: „Het is ons nog niet gelukt betaalbare ruimte te huren. Er is al jaren tekort aan ruimte voor carnavalswagens. De hal in Hoensbroek kent zelfs een wachtlijst van zeven jaar.”

Veiligheid

De verenigingen weten al een jaar dat ze weg moeten. Eigenaar Geerd Simonis wil de loods slopen vanwege de slechte staat. De loods hoort bij de Pliegerhal die twee jaar geleden is gekocht van Wonen Zuid. Simonis: „Ik ben zelf een grote carnavalist en heb de regeling die ze met Wonen Zuid hadden - geen huur - aanvankelijk voortgezet. Het is mij bekend dat het moeilijk is betaalbare ruimte te vinden voor die wagens. We hebben samen gezocht naar alternatieven. Maar uiteindelijk heb ik de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de loods, die bouwkundig slecht is.”

Volkscultuur

Peter van Dommelen zegt dat de verenigingen hun hoop nu op de gemeente vestigen. „Carnaval is volkscultuur, zeker hier. Wat heet, Heerlen heeft de grootste optocht van het land. Het zou mooi zijn als we een stuk grond van de gemeente om niet zouden mogen gebruiken. Daar kan dan een oude hal op worden gezet. Het is maar net waar je het geld aan uitgeeft. Als uitzending van de optocht tienduizenden euro’s kost, kan men dat geld beter aan opslag- en werkruimte besteden. Die optocht kun je op straat zien.”

De gemeente heeft geen loods in de aanbieding, zegt een woordvoerster. „Maar als wij verder kunnen helpen of iets kunnen betekenen, dan horen we dat graag.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen