Jubileumfeest

De Zoale vrienden door dik en dun

Print
De Zoale vrienden door dik en dun

De Zoale, vrienden in goede en slechte tijden.

Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp / Gennep -

Jong geleerd is oud gedaan. Vrienden voor het leven. Beide zinsneden zijn van toepassing op vriendenclub De Zoale uit Aijen en Bergen. De Zoale bestaat 33 jaar en dat wordt komend weekend gevierd. De vaste klant aan de Bergense carnavalsoptocht nodigt vrienden en kennissen uit voor een feest ‘ien Úie’.

De Zoale is ontstaan in het dorpje Aijen. Leerlingen van de basisschool komen in de jeugdraad CV De Bietjes. ,,We deden mee aan de optocht maar als schoolverlater gingen we niet langs de kant naar optocht staan kijken”, zegt Willy van den Hoogen. De Aijense jeugd bouwde daarom enkele jaren carnavalswagens. Later werd de samenwerking met leeftijdsgenoten uit ‘Oud-Bergen’ en van de ‘Ceres’ gezocht. Nadat de groep zich ook in het uitgaansleven stortte, zag vriendenclub De Zoale het levenslicht. De groep bestond aanvankelijk uit vrienden. Met de aanmonstering van vriendinnetjes groeide De Zoale. Na een fusie met De Bagge telde de groep zelfs meer dan veertig leden. De groep bouwde carnavalswagens en bedacht spraakmakende onderwerpen zoals de verbouwing van het gemeentehuis, de burgemeester, pastoor en het hoogwater. ,,Vaak op het scherp van de snede”, zegt Van den Hoogen. Tegenwoordig zijn de bouwprojecten in de carnavalstijd minder omvangrijk. ,,Het gaat ons meer om het meedoen en de gezelligheid.” De Zoale-leden groeiden uit tot echte vrienden. Naast carnaval is er de jaarlijkse barbecue, de tweejaarlijkse weekendtrip en als jongste evenement een kinderdag. De vrienden delen lief maar ook leed. Zoals in 1993 toen vriend Maurice Wijnen bij een ongeval overleed. Ook toen stonden De Zoale schouder aan schouder. De club bestaat inmiddels 3x11 jaar. In het jubileumjaar had de groep zelfs de Erdmennekes-prins in de gelederen. De uitverkiezing van prins Twan II en prinses Chantal werd perfect getimed. ,,Mooier had dit jubileumjaar niet kunnen beginnen”, zegt Willy van den Hoogen.

De koek is daarmee nog niet op. Vrijdag 12 april viert De Zoale het jubileumfeest in Aijen. In de feesttent aan de Kampweg is iedereen welkom. Voor muziek wordt gezorgd. De jubilerende groep biedt de consumpties tegen een gereduceerd tarief aan.