Monument Nicky Verstappen weer vernield; van familie hoeft het niet meer gemaakt te worden

Print
Monument Nicky Verstappen weer vernield; van familie hoeft het niet meer gemaakt te worden

Afbeelding: Videostill De Limburger

Brunssum / Heibloem -

Weer is het monument voor de in 1998 gedode Nicky Verstappen op de Brunssummerheide vernield. De politie heeft een onderzoek ingesteld. Van de familie hoeft het monument niet weer opnieuw gemaakt te worden.

Enig idee welk leed bij de familie wordt veroorzaakt? Er is niet alleen een steen, maar ook een herinnering besmeurd. Het waren de woorden van de officier van justitie in de rechtszaal toen de vernieler van het monument in 2013 voor de tweede keer hiervoor werd veroordeeld. Eric A., een verwarde man uit Landgraaf.

Opnieuw is de herinnering aan de elfjarige Nicky Verstappen besmeurd. Het monument geschonden. De hoeken van de natuurstenen zuil op de Brunssummerheide, dicht bij de plek waar Nicky Verstappen op 11 augustus 1998 dood werd gevonden, liggen in brokstukken aan de voet van het monument. Afgebroken op de randen van een eerdere reparatie.

Schreeuw om aandacht

Wie doet zoiets? De vernieling doet onmiddellijk denken aan de psychisch gestoorde A. Hij ging in 2007 het monument met een hamer en bijl te lijf. De vernieling was toen een schreeuw om aandacht. Hij verklaarde destijds hiermee de aandacht op de onopgeloste moord te hebben willen vestigen.

Lees verder onder de video.

Met handgeschreven briefjes die refereerden aan de dood van de jongen uit Heibloem maakte hij zichzelf ook nog even verdacht in het onderzoek naar de dood van Nicky. Na onderzoek schreef justitie hem af als mogelijke dader. A. werd begin 2008 wel veroordeeld tot drie maanden cel voor vernieling van de gedenksteen en bedreiging van een agent met een bijl tijdens zijn aanhouding.

Herhaling

De gemeente Brunssum vernieuwde het gedenkteken in 2008. Twee maanden later werd het opnieuw vernield, de hoeken eraf geslagen. Een dader werd niet gevonden, de beschadigingen uiteindelijk toch hersteld. Jarenlang bleef het ongeschonden, tot 11 augustus 2013. De dag dat precies vijftien jaar eerder Nicky levenloos werd gevonden in het bosperceeltje aan het zandpad. Het monument was met verf besmeurd en er hing het eerste van een reeks van vier briefjes op. De Landgravenaar werd opnieuw aangehouden en bekende. Ditmaal waren de beschadigingen naar zijn zeggen een schreeuw om hulp. Hij werd veroordeeld tot gedwongen psychiatrische opname. De rechtbank en deskundigen achtten de kans op herhaling groot.

Daarmee is nog niet gezegd dat de recente vernieling het werk is van de Landgravenaar, hoezeer de beschadigingen ook doen denken aan zijn eerdere acties. De politie hoopt dat sporenonderzoek aanwijzingen opleveren die naar een verdachte leiden.

Kapot

Voor Berthie en Peter Verstappen hoeft het monument voor hun zoon niet opnieuw gemaakt te worden. Dat hebben ze de gemeente Brunssum, eigenaar van de zuil, al laten weten. „Het heeft geen zin. Er zat nu al een laag op als extra versteviging, maar als je iets wilt vernielen, krijg je het altijd wel kapot.”