Regeldruk bedreigt Limburgse evenementen

© Getty Images/iStockphoto

Evenementen in Limburg komen steeds meer onder druk te staan. De eisen waaraan organisatoren moeten voldoen, zijn de afgelopen jaren flink aangescherpt. Dit leidt tot veel bureaucratische rompslomp, hoge kosten en tijdverspilling.

Jule Peeters

Dit blijkt uit het rapport Vermindering regeldruk evenementen, dat in opdracht van de provincie Limburg is verschenen. Gesproken is met 25 organisatoren van niet-commerciële evenementen, zoals carnavals­festiviteiten, wielertochten en schuttersfeesten.

Lees ook: Zelfs het oogstdankfeest verandert in een vesting

40 wetten en regels

Vol enthousiasme gaan initiatief­nemers met een evenement aan de slag. De eerste oriënterende gesprekken op het gemeentehuis verlopen doorgaans vlotjes en positief. Maar zodra het vergunningentraject van start gaat, raken organisatoren al gauw gedemotiveerd en gestrest. Er zijn zo’n veertig wetten en regels die van toepassing kunnen zijn op een evenement, blijkt uit een inventarisatie. Sommige organisatoren moeten zaken doen met wel zes verschillende overheidsinstanties met elk hun eigen inspecteurs.

Per gemeente kunnen de voorwaarden sterk verschillen, waardoor bijvoorbeeld voor eenzelfde soort evenement op de ene plek veel meer beveiligers nodig zijn dan ergens anders. Dit is moeilijk uit te leggen en kan ook financieel grote gevolgen hebben. Waar verenigingen in het verleden nog een leuk zakcentje konden verdienen aan een evenement, moeten ze nu vaak diep in de buidel tasten. De rekening voor veiligheidsmaatregelen kan oplopen van 1000 tot 10.000 euro.

Aanbevelingen

Ook ambtenaren van betrokken overheidsinstanties zijn voor het onderzoek geïnterviewd. Zij geven toe dat er veel wordt gevraagd. In een aantal gemeenten zijn de afgelopen jaren maatregelen getroffen die het makkelijker moeten maken, maar op veel plekken is er geen tijd om het beleid op de schop te nemen.

De onderzoekers doen een fors aantal aanbevelingen, waaronder een uniform veiligheidsbeleid voor alle gemeenten en één vast aanspreekpunt per evenement. Gedeputeerde Ger Koopmans (Cultuur en Sport) gaat de aanbevelingen bespreken en hoopt dat het onderzoek een wake-upcall is voor gemeenten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee