Over de galg van Rooj, de dodendraad en Spitse Paol

Print
Over de galg van Rooj, de dodendraad en Spitse Paol

De tocht voert onder meer langs de Sjans. Afbeelding: G. van Elk

Stramproy -

De verborgen geschiedenis van Stramproy staat zondag 14 april centraal tijdens een historisch ontdekkingstocht door de grensstreek.

Met deze tocht langs ‘Roojer grensgevallen’ wil een werkgroep van de dorpsraad de aandacht vestigen op het groen, de eeuwenoude verbindingen, de staat en het verhaal van het Rojer landschap.

Onderweg wordt verteld over de galg van Rooj, de historie van de schans, smokkel en de Dodendraad. Maar ook de stormachtige ontwikkeling van het grensdorp in het tweede deel van de vorige eeuw komt aan de orde tijdens de erfgoedtocht langs ‘nagenoeg vergeten grensgevallen’.

De dodendraad is de tientallen kilometers lange elektrische grensversperring die de bezettende Duitsers in de Tweede Wereldoorlog optrokken vanaf de kust tot Vaals. Tientallen vluchtelingen, spionnen en smokkelaars kwamen om bij een poging de dodelijke draad te passeren.

Een verhaal apart is ook het monumentale groen dat de in 1903 jonggestorven Louike Arits ‘met voorbedachte rade’ in het Royer landschap achterliet. Door zijn gewoonte om eiken te planten leverde de jonge boer kapitale diensten aan het erfgoed en landschap van Rooj.

De tocht is 5,7 kilometer lang en voert deels over onverharde paden. De start is om 13.30 uur bij de poort van Landgoed De Sjans in Molenbroek.