Ketelhuis kloosterdrukkerij Steyl open voor publiek

Print
Ketelhuis kloosterdrukkerij Steyl open voor publiek

De zintels van de kolencentrale werden met een transportband naar boven gehaald. Afbeelding: Stichting Behoud Monumenten Steyl

Steyl -

Het gerestaureerde Ketelhuis van de vroegere kloosterdrukkerij in Steyl is vanaf volgend weekeinde weer regelmatig op zondag open voor publiek.

Tijdens de eerste open dag op 14 april vraagt de Stichting Behoud Monumenten Steyl aandacht voor de tentoonstelling van oude kloosterberoepen en -ambachten uit de beginjaren van de 20e eeuw. Tevens draaide de kloosterdrukkerij in die tijd op volle toeren; het was destijds de grootste van Europa. Stroom werd opgewekt met behulp van stoomketels. Het Ketelhuis behoort tot het industriële erfgoed uit de tijd van pater Arnold Janssen, die de missiecongregaties in Steyl stichtte en een eigen drukkerij opzette om zijn boodschap wereldwijd te verspreiden.

Er zijn ook veel voorbeelden van kunstnijverheid te zien, zoals het maken van kaarsen, beelden, glas-in-lood ramen, boeken en tijdschriften. Tevens was het Missiehuis een opleidingscentrum voor missionarissen.

Het Ketelhuis ligt aan de Parkstraat en is bereikbaar via de ‘Patersplak’. De open dag duurt van 11.00 tot 17.00 uur, de entree bedraagt 3,50 euro. Kinderen mogen gratis naar binnen.