Video: Menigte met kussens stort zich op politieagent

Print

Kussengevecht op de Markt in Geleen. Video: Annemiek Mommers

Geleen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Handen af van onze hulpverleners, is de boodschap. Maar dat gold zaterdag even niet op de Markt in Geleen, waar het Wereld Kussengevecht Dag was.

Als politieman Rick Thieme zich met zijn kussen in de ‘arena’ begeeft, duiken deelnemers als aasgieren op hem. Van de een na de ander ontvangt hij een ‘kussenstoot’. Want nu mag hét: de politie slaan, schatert iemand. En dat gebeurt dan ook, zij het op een zachte manier. Thieme zelf ziet er de lol wel van in. ,,Kijk”, zegt hij naderhand: ,,dit is leuk, zo leren mensen de wijkagent eens op een andere manier kennen.”

Geinig

Met hem vinden honderden ‘spelers’ en toeschouwers het spektakel amusant. Voor het eerst doet Geleen mee aan de Wereld Kussengevecht Dag, die in tal van grote steden als New York en Londen jaarlijks op de eerste zaterdag van april wordt gehouden. Op het zonovergoten marktplein voor het voormalige gemeentehuis is een ruimte afgezet waarbinnen de deelnemers elkaar te lijf kunnen gaan.

Video: Menigte met kussens stort zich op politieagent
Wereld Kussengevecht Dag in Geleen Foto: Annemiek Mommers

Kort na twee uur klinkt deze zaterdagmiddag het startschot en barst het kussengevecht tussen alle deelnemers, jong en oud, los. De spelregels - niet op de hoofden slaan en kies iemand van eigen leeftijd - worden volop gerespecteerd. De volwassenen lijken het fanatiekst. ,,We hebben de hele week alles opgekropt om het er nu uit te meppen”, lachen Els Valentijn (45) uit Puth en Susanne Frints (44) uit Sweikhuizen. Dit is gewoon geinig, stellen ze.

Banholt

Dat vindt ook Ayden de la Roy (5) die samen met zijn vader en kleine zusje vanuit Banholt naar dit evenement is afgereisd. ,,Leuk”, zegt hij na een kussengevecht met zijn papa. En Esmee Dekker (8) uit Munstergeleen: ,,Ik mag nu eindelijk eens iemand slaan zonder straf te krijgen”. Haar ouders Cees en Daniëlle blijken eveneens gecharmeerd van dit vrolijke festijn: ,,Het is niet ingewikkeld en is ook nog eens gratis.”

Tevreden

Hoewel de organisatie van tevoren verklaarde wel zo’n vijfhonderd ‘vechters’ in het strijdperk te verwachten, blijkt dit hooguit de helft te zijn. Desalniettemin blikt ze tevreden terug omdat voor een eerste keer er toch behoorlijk wat volk op de been is. ,,We hadden honderden kussens verkocht aan het bedrijfsleven, maar we moeten er meer bekendheid aan geven dat die daadwerkelijk gebruikt worden.

We willen volgend jaar ook basisscholen en verenigingen erbij gaan betrekken. Maar als je hier rondkijkt, zie je dat Geleen dit evenement nu al omarmt. Dit is een leuke manier om meer mensen op zaterdag naar het centrum te trekken”, aldus Davey Nieuwendijk van het Centrummanagement Geleen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu