Opening vernieuwd gemeenschapshuis Blitterswijck

Print
Opening vernieuwd gemeenschapshuis Blitterswijck

Ruim honderd vrijwilligers hebben meegewerkt aan de metamorfose van het buurthuis. Afbeelding: Laurens Eggen

Blitterswijck -

Met de onthulling van de naam en het logo op de gevel wordt zaterdag 13 april het vernieuwde en uitgebreide gemeenschapshuis van Blitterswijck in gebruik genomen. De verbouwing heeft 1,3 miljoen euro gekost.

De opening is om 19.00 uur. Daarna volgt in de zaal de onthulling van het kunstwerk dat is gemaakt in opdracht van een werkgroepje met de familie van de overleden architect en verenigingsman Wilbert Ingenpass. Aansluitend start om 21.30 uur een dorpsfeest met muziek van Afslag 7.

Ruim tien jaar geleden werden op initiatief van de Dorpsraad en de Stichting Gemeenschapshuis de eerste stappen gezet voor een nieuw accommodatieplan. Directe aanleiding was het tekort op de exploitatie van het bijna 65 jaar oude gemeenschapshuis aan het dorpsplein. Toen in 1985 de oude kleuterschool vrijkwam heeft de Stichting Gemeenschapshuis deze accommodatie, Het Honk, regelmatig aangepast voor peuterspeelzaalwerk, kinderopvang en uiteindelijk voor een jongerencentrum en een activiteitenruimte voor de plaatselijke KBO. Het leidde tot een versnippering van activiteiten op twee locaties en hoge exploitatielasten. Tevens voldeden beide accommodaties niet meer aan de eisen van de tijd.

Nadat verschillende varianten waren onderzocht, werd uiteindelijk gekozen voor aanpassing van het oude gemeenschapshuis. De scenario’s van nieuwbouw bij het sportcomplex van BVV ‘27 of naast de school vielen af. Door uitbreiding met een aanbouw voor jongerencentrum DIM konden alle verenigingen in het vernieuwde gemeenschapshuis worden ondergebracht. De bovenkamer is omgebouwd tot vergaderruimte en door de komst van een lift ook voor rolstoelgebruikers bereikbaar.

Het podium is door het aanbrengen van een flexibele geluidsdichte wand apart te gebruiken van de geheel verbouwde zaal, die voorzien is van een digitale geluid- en lichtinstallatie. De nieuwe ruimte voor DIM is geluiddicht en beschikt over een klein flexibel podium. Het nieuwe hart van het gemeenschapshuis is de Huuskamer. Door de oude bierkelder te gebruiken, kon er een verzinkbaar biljart worden geplaatst. Deze centrale ontmoetingsplek heeft een terras aan het Plein.

In de transformatie van het gemeenschapshuis is duizenden uren arbeid gestoken door bijna honderd vrijwilligers. Het project is gerealiseerd met steun van de gemeente Venray, de provincie Limburg en verschillende fondsen.