Gennep: oude traplift stadhuis ondanks incident veilig genoeg

Print
Gennep: oude traplift stadhuis ondanks incident veilig genoeg

Stadhuis Gennep Afbeelding: DG

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep -

Een incident met de traplift in het oude stadhuis van Gennep is voor de gemeente geen aanleiding voor extra maatregelen. De traplift die mindervaliden toegang verschaft tot de raadzaal bleef vorige week, na een druk bezochte raadsbijeenkomst, halverwege de trap steken. En was niet meer aan de praat te krijgen.

Daardoor kon een gehandicapte vrouw niet met de lift naar beneden. En konden andere mensen nauwelijks het stadhuis verlaten. De lift barricadeerde de doorgang grotendeels.

Uitzonderlijk

Een vrouw die de lift naar boven wilde brengen voor de bezoekster kon zelf met hulp van het liftplateau klimmen dat een halve meter boven de grond zweefde op de trap-overloop. De vrouw die boven op de lift wachtte, moest met alle risico’s van dien, achterstevoren voetje voor voetje via de trap naar beneden.

Uiteindelijk lukte het na een half uur om de lift weer op gang te helpen. Volgens de gemeente was de situatie met de lift zo uitzonderlijk dat geen speciale maatregelen nodig zijn. De lift blokkeerde doordat een deur van het toilet op de overloop van de trap openging en het liftplateau raakte.

Incidenten

,,Toevallig was er op deze avond geen bode aanwezig. Die zou meteen geweten hebben hoe je de lift weer kunt activeren. Bij elke andere bijeenkomst is een bode aanwezig’’, laat een gemeentewoordvoerster weten. ,,Nu duurde het een tijd voordat de lift weer kon bewegen. Volgens de griffier zijn er nog nooit eerder incidenten met de traplift geweest. Er is geen reden om te vrezen dat zich opnieuw zo’n situatie voordoet.’’

Een traplift die de trap blokkeert bij een calamiteit lijkt geen prettige gedachte. Is bij de recente verbouwing van het stadhuis niet eraan gedacht om de traplift te moderniseren of vervangen? ,,Er is wel naar gekeken. Ook naar een mogelijke lift aan de buitenkant van het stadhuis. Of een nieuwe traplift. Maar deze voldoet nog prima. We willen geen gemeenschapsgeld uitgeven als dat niet nodig is.’’