Protest

Acties ‘gele hesjes’ in Limburg bloeden dood

Print
Acties ‘gele hesjes’ in Limburg bloeden dood

De eerste Limburgse gele hesjes wandeling vond plaats in Maastricht. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht -

Aan de protestacties van de ‘gele hesjes’ in Limburg is een vroegtijdig einde gekomen. Gebrek aan belangstelling heeft de actiegroep de das omgedaan.

Lees ook: De gele hesjes hangen inmiddels aan de wilgen

Maastricht was de bakermat van de protestbeweging in Limburg. Daar vond op 1 december 2018 de eerste protestmars tegen onder meer de almaar stijgende kosten van levensonderhoud plaats. Daarna volgden wekelijkse protesttochten door de Limburgse hoofdstad die, op een ‘internationale gele-hesjeswandeling’ na, nooit meer dan enkele tientallen deelnemers trokken.

Geen activiteit

Op 2 februari vond de internationale actie plaats, waarbij honderden mensen uit zowel Nederland, België als Duitsland door Maastricht trokken. Daarna bloedde alles vrij snel dood, op een kleine opleving bij het bezoek, begin maart, van premier Mark Rutte aan Roermond na. „We zien al tijden geen echte activiteit meer”, meldt een woordvoerder van de politie.

Dat wordt beaamd door Onno Buijnsters, een van de voormannen van de actiegroep in Limburg die inmiddels zelf geen geel hesje meer aan wil. „De internationale actie had het startsein moeten zijn van een nog grotere beweging, van grote protesten door het hele land. Maar als er een week later nog maar 25 deelnemers zijn, dan weet je dat je opzet is mislukt.”

Stigma

Buijnsters denkt dat aan het begrip ‘gele hesjes’ vanwege de gewelddadige protesten in Frankrijk nu een stigma van ongeregeldheden kleeft. ,,Wijzelf zijn altijd verre van geweld gebleven. Maar ik merkte toen ik begin maart in Maastricht stond te flyeren dat ik zonder hesje in een half uur 150 flyers kon uitdelen, en mét slechts 20. Daar schrokken wij heel erg van.” Volgens Buijnsters zijn er veel mensen die de onvrede van de hesjes delen, maar zich vanwege het stigma niet bij de organisatie aansluiten.

De acties in Limburg verliepen over het algemeen vreedzaam. Alleen de eerste wandeling in Maastricht in december was grimmig. Actieleider Bart Krijnen werd opgepakt wegens verstoring van de openbare orde, en later ook voor opruiing. Het Openbaar Ministerie heeft besloten beide zaken voorwaardelijk te seponeren, met een proeftijd van één jaar. „Het verschil met de vrijspraak die wij wilden is zo klein dat wij ons daar niet tegen verzetten”, aldus Krijnens advocaat Justin Luiten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen