Tv-kijkers wanhopig: finale Luizenmoeder de ultieme cliffhanger

© Still Avrotros

De slotaflevering van het tweede, laatste seizoen van de populaire Avrotros-serie De Luizenmoeder wordt door tv-kijkers ‘de ultieme cliffhanger’ genoemd die schreeuwt om een vervolg in welke vorm dan ook: een nieuw seizoen en desnoods een film waarin wordt ingezoomd op de verdere levenswandel van de voornaamste karakters.

Tom Tates

De finale werd zondag door ruim 2,6 miljoen kijkers (zonder uitgesteld kijken) gezien. De laatste van seizoen 1 door 3,2 miljoen (4 miljoen met terugkijkers).

De makers van de succesreeks, onder wie Diederik Ebbinge (Klimop-directeur Anton), hebben recent laten weten dat er zeer waarschijnlijk geen vervolg komt op de reeks. Diederik Ebbinge stopt er in ieder geval mee. ,,Omdat ik het succes niet wil uitmelken en graag stop op het hoogtepunt”, zei de acteur eerder. Maar trouwe kijkers leggen zich daar in geen geval bij neer, zo blijkt uit een golf reacties op sociale media. Want de slotaflevering Lievelingsjuf van zondagavond bevatte ettelijke open eindjes en plotwendingen die kijkers tot grote wanhoop dreven.

Pensioen

In de finale ging juf Helma niet alleen met pensioen, ze besloot op haar allerlaatste schooldag ook de stoppen met roken. Juf Ank (gespeeld door Ilse Warringa: mede-bedenker van de serie, red.) bleek verwikkeld in een sollicitatieprocedure om over te stappen van de openbare naar een christelijke basisschool. Directeur Anton werd gevraagd om baas te worden van een koepel van basisscholen. Zijn directieplek moest naar Juf Ank maar die bedankte voor de eer en noemde Anton volstrekt ongeschikt voor zijn nieuwe functie.

Lees ook: Regisseur De Luizenmoeder: ‘Goede comedy moet een beetje pijn doen’

Andere verwikkelingen: voorzitter van de ouderraad Nancy (Bianca Krijgsman) bood haar excuses aan aan Hannah (Jennifer Hoffman), omdat ze vorige week rond had gebazuind dat concierge Volkert (Henry van Loon) aan Hannah’s dochter zou hebben gezeten. De van pedofilie beschuldigde ex-militair Volkert liep vervolgens in blinde paniek weg om niet meer terug te komen. Tot zondagavond: in het allerlaatste shot legt hij in het fietsenhok zijn hand op de schouder van psychologe Hannah die warme gevoelens voor de concierge ontwikkelde. Wat dat betekent? Verklaren ze elkaar de liefde of gaat Volkert met zijn post traumatisch stress syndroom andermaal door het lint? En wat betekent de innige zoen van Anton en Ank?

Wanhopig

,,Het kan niet zo zijn dat het hier stopt”, twittert iemand wanhopig. ,,We willen gewoon weten hoe het afloopt.” Andere reacties: ,,De beste aflevering van dit seizoen en kom maar door met die speelfilm of een vervolgseizoen.” Er zijn ook adviezen voor de makers zoals ‘laat Helma terugkeren als invaljuf terwijl de haar pakje shag weer uit de afvalbak vist’. Weer een ander vindt de serie ‘nu wel klaar’. ,,Zonder de juffen Helma en Ank heeft De Luizenmoeder weinig meer om het lijf.” Volgende week staat een zogenoemde terugblikaflevering van De Luizenmoeder gepland.