“Wij bezorgen de G-voetballers een wonderful day”

Print
“Wij bezorgen de G-voetballers een wonderful day”

De foto na afloop van de avond spreekt boekdelen. Zoals voorspeld werd het een geslaagde avond. Afbeelding: Petra Stoop

Heythuysen -

In het kader van een studieopdracht organiseerde een projectgroep van de Zuyd Hogeschool Sittard bestaande uit studenten ‘People and Business Management’ voor de G-voetballers uit Heythuysen op vrijdagavond 5 april in de kantine van SV Heythuysen een ‘wonderful day’. Via Leudal sprak de organisatoren vóór aanvang van de avond.

Het initiatief voor G-voetbal, voetbal voor mensen met een beperking, werd in Heythuysen al in 1992 genomen. Eén jaar later werd er ook daadwerkelijk met een eerste team G-spelers gestart. Voorzitter Frits Colbers van SV Heythuysen is blij dat G-voetbal een wezenlijk onderdeel van de Heythuysense voetbalclub is geworden. Colbers juicht dan ook het initiatief van de Hogeschool studenten van harte toe.

Geen vrijblijvende opdracht

Petra Stoop , van beroep procesverbeteraar op een afdeling debiteurenbeheer, volgt als derdejaars leerling de parttime opleiding ‘People and Business management’. In het kader van de minor ‘persoonlijk leiderschap’ moet zij met een aantal medestudenten een project onder de naam ‘a wonderful day’ organiseren. De opdracht is niet geheel vrijblijvend. De organiserende studenten moeten een activiteit organiseren voor een doelgroep die kwetsbaar is in onze samenleving. Ook dient het ‘event’ van toegevoegde waarde te zijn voor de doelgroep. De studenten denken dat zij met het opzetten en uitvoeren van een feest- en spellenavond voor de G-voetballers deze doelstellingen weten te behalen. Petra Stoop: „Wij zijn in Heythuysen terechtgekomen omdat medestudente Marialle van Egeraat contacten had binnen het G-team in deze plaats. In het dagelijks leven hebben wij zelf eigenlijk weinig tot geen contact met mensen met een beperking. We hebben gemerkt dat deze mensen veelal een heel andere jeugdtijd kennen dan wij die hebben beleefd. Dus om die reden was de keuze snel gemaakt om juist voor deze groep een feest- en spelletjes avond te organiseren. Er zal een disc jockey aanwezig zijn en gelukkig hebben we diverse partijen bereid gevonden om allerlei spellen en hapjes en drankjes te sponsoren. Wij als organisatie kunnen middels de spellen met de G-spelers in contact komen en wij zullen ook achter de bar staan en hapjes uitdelen. We gaan er gewoon samen met de doelgroep een gezellige avond van maken!”

Mooi Initiatief

Voorzitter Frits Colbers van SV Heythuysen vindt het prachtig voor de G-spelers dat de Zuyd Hogeschoolstudenten voor hun project de keuze op Heythuysen hebben laten vallen. Hij gunt het zijn spelers van harte. Colbers: „De G-spelers zijn heel goed geïntegreerd in onze club. Ze trainen hier iedere donderdag en op zaterdag spelen ze hun wedstrijden. Gezellig met elkaar bezig zijn en lekker voetballen zijn de belangrijkste ingrediënten van het G-voetbal. De teams tellen zeven spelers die voetballen op een wat kleiner veld. SV Heythuysen heeft vier G-teams waaronder één jeugdteam. In totaal zo’n 50 spelers. Er zijn niet veel clubs die G-teams hebben in de regio, dus we moeten voor onze uitwedstrijden soms behoorlijke afstanden afleggen. We hebben tegenstanders uit Maastricht en Boxmeer en dat is niet direct naast de deur. Toen SV Heythuysen benaderd werd om mee te werken aan de wonderful day, hebben we niet lang geaarzeld. Aan zo’n initiatief verlenen wij heel graag onze medewerking.”

Chillen

Petra Stoop: “We gaan er een leuke avond van maken! Natuurlijk is er muziek en we gaan blik gooien, sjoelbakken, tafelvoetbal spelen en darten. We dienen natuurlijk rekening te houden met de mobiliteit van een deel van de jongeren die tijdens de avond aanwezig zullen zijn. De deelnemers en hun begeleiders maken trouwens zelf de keuze om wel of niet mee te doen aan de spellen. We gaan de avond in zoverre niet sturen, omdat wij vinden dat juist de deelnemers ook lekker moeten kunnen chillen met hun vrienden.“