Video: Vliegtuig met twee inzittenden in boom gevlogen bij Hilversum

Print

Vliegtuig hangt in boom - 8 apr 2019 (Bron: ANP). Video: De Limburger

Een éénmotorig vliegtuig met twee inzittenden is maandagmiddag neergestort op een defensieterrein in Hilversum. Het vliegtuigje, dat brandstof lekt, hangt in een boom. ,,Het is een bizar plaatje”, zegt een woordvoerder van de brandweer Gooi- en Vechtstreek. Beide inzittenden zijn inmiddels bevrijd uit vliegtuigje.

Ze hebben geen ernstige verwondingen en zijn goed aanspreekbaar. De mannen, naar verluidt een vlieginstructeur en zijn leerling, worden nagekeken door ambulancepersoneel. Ook zijn ze ‘ontsmet’, want ze zaten onder de kerosine. Dat was een ‘complicerende factor’ bij de reddingsoperatie wegens brandgevaar.

Het was een heel ingewikkelde redding, aldus een woordvoerder van de brandweer. Het bleek lastig om de reddingsvoertuigen, een aantal hoogwerkers, op de betreffende plek te krijgen omdat er veel bomen staan. Hoe het vliegtuig uit de boom moet worden gehaald, is nog onbekend.

De hulpdiensten waren massaal uitgerukt, waaronder ook een traumahelikopter. Rond 12.50 uur is het éénmotorige vliegtuigje, naar verluidt een TL Ultralight TL-3000 Sirius, neergekomen in de bomen bij de Korporaal Van Oudheusdenkazerne. Het is nog niet duidelijk hoe het toestel daar belandde, mogelijk hebben motorproblemen parten gespeeld.

Harde knal

De Hilversumse Sandra Scholten liep aan het begin van de middag met honden van haar uitlaatservice op een weg bij de kazerne. Ze zag een vliegtuigje opstijgen, zoals wel vaker op die plek. ,,Maar hij stotterde, pruttelde. Dat viel op. Ik zag ‘m keren en langzaam dalen. Ik dacht: dit gaat niet goed. Hij verdween achter de bomen. Een paar seconden later hoorde ik een harde, doffe klap.”

De brandweer was snel ter plaatse. Een woordvoerder van de brandweer noemde het eerder ‘een bizar gezicht’. ,,Het vliegtuigje hangt, stabiel, in de kruin van een boom op zo’n tien meter hoogte. De inzittenden zijn aanspreekbaar”, vertelde hij toen de reddingsactie nog op gang moest komen. ,,Eerst moet het vliegtuigje goed gezekerd worden, daarna kunnen de inzittenden worden bevrijd.”

Veiligheidsregio Utrecht meldde in een tweet dat ter assistentie bij het ongeval in Hilversum het hoogtereddingsteam werd ingezet. De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een verkennend onderzoek naar de crash van het vliegtuigje.

Ooggetuige is opgelucht met de goede afloop. ,,Ik denk dat ze geluk hebben gehad dat ze in de bomen zijn beland.” In december kwam een piloot bij vliegveld Hilversum om het leven na een crash.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen