Ruimingen

Meeste opgerolde hennepplantages in Limburg

De politie rolde vorig jaar in Limburg 502 hennepplantages op.

De politie rolde vorig jaar in Limburg 502 hennepplantages op. © Marco de Swart

In geen enkele andere provincie worden per hoofd van de bevolking zo veel hennepkwekerijen opgerold als in Limburg. Vorig jaar waren het er 502. Dat komt neer op 4,5 plantages per 10.000 inwoners: bijna twee keer zoveel als gemiddeld in Nederland.

Serge Sekhuis

Dat blijkt uit cijfers van de politie en een analyse daarvan door data-experts van Local Focus.

Nationaal werden vorig jaar 3913 hennepkwekerijen ontmanteld, de meeste in de politieregio Oost-Nederland (640). Na Limburg met 502 opgerolde plantages volgen de regio’s Noord-Nederland (436) en West-Brabant en Zeeland met 424 ruimingen.

De absolute cijfers afgezet tegen het aantal inwoners, blijkt de overlast van hennepteelt in de grote politieregio Oost-Nederland relatief: 2 plantages op 10.000 inwoners. West-Brabant en de regio Rotterdam scoren in die telling 2,8. Opvallend is de lage relatieve score in Oost-Brabant. Waar Zuid-Nederland in zijn geheel geldt als centrum van de wietteelt, werden hier vorig jaar ‘slechts’ 193 plantages geruimd, ofwel 1,4 per 10.000 inwoners.

Nationaal gezien daalt overigens het aantal opgerolde hennepplantages al jaren. In 2017 ruimde de politie er 4670, in 2014 nog 6006. Die dalende lijn is ook in Limburg te zien. In 2016 werden hier nog 600 kwekerijen ontmanteld, een jaar later waren dat er 538. Dat is 10 procent minder. Vorig jaar was dus opnieuw een daling te zien, nu van 6,7 procent (tot 502).

Daarmee daalt het aantal ontmantelingen in Limburg relatief minder hard dan in de meeste andere politieregio’s. Dat is in zekere zin goed nieuws. De scherpste daling wat dit betreft in 2018 ten opzichte van 2017, is te zien in de regio’s Oost-Brabant en Amsterdam - respectievelijk 35,9 en 33,3 procent. De regio Noord-Nederland is het enige district waar, tegen de trend in, vorig jaar het aantal ruimingen niet afnam maar steeg, met 7,6 procent.

Dat er minder plantages worden geruimd, betekent niet dat er ook minder zijn, aldus John Jespers, de landelijk hennepcoördinator bij de politie. „Hennepkwekerijen blijven een probleem. Niet alleen omdat er zware, georganiseerde criminaliteit achter schuilgaat, ook vanwege de risico’s op brand.” Het afnemend aantal ontmantelingen heeft vooral te maken met een gebrek aan mankracht bij de politie, zegt Jespers. „In de bestrijding van misdaad moeten nu eenmaal keuzes worden gemaakt.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee