Pak die winterjas maar, kou en natte sneeuw op komst

Print
Pak die winterjas maar, kou en natte sneeuw op komst

Afbeelding: Getty Images

Geloof het of niet, maar volgens de meteorologen van Weerplaza gaat het aan het einde van de week sneeuwen. ,,Het wordt duidelijk kouder en dus toch maar weer even die winterjas van de kapstok”, aldus weerman Raymond Klaassen.

De uitdrukkingen ‘April doet wat hij wil’ en ‘Aprilletje zoet geeft ook nog weleens een witte hoed’ komen de komende dagen tot hun recht. ,,Er breekt een koude periode aan en wie zaterdag een hoed opzet, ziet hem misschien ook nog wel een beetje wit worden als net die lokale bui er overheen trekt”, aldus Klaassen.

Schraal weer

Een krachtig hogedrukgebied heeft zich genesteld boven Scandinavië. Het systeem weet voorlopig nog van geen wijken en dat betekent dat we in ieder geval tot en met het weekend te maken hebben met een stevige noordoostenwind die koude en aanvankelijk droge lucht aanvoert. Klaassen: ,,Het wordt daardoor vrij schraal weer. Ondanks dat er vaak ook veel zon is heeft de temperatuur moeite om op te lopen. Zeker de mensen die vroeg op pad moeten doen er goed aan muts en handschoenen weer voor het grijpen te hebben. Het wordt vooral door de wind weer koud in de vroege ochtend.”

Hagel en natte sneeuw

Dinsdag kan het in het Limburg nog 16 of 17 graden worden. Woensdag ligt de maximum temperatuur tussen 9 en 13 graden en donderdag wordt het nog amper 10 graden. Het dieptepunt ligt op vrijdag en zaterdag als het kwik niet verder komt dan 7 of 8 graden. Al die dagen waait de kille noordoostenwind stevig door. In de nachten koelt het af tot rond het vriespunt en op meerdere plekken kan het tot een graadje vorst komen. Fruittelers moeten rekening houden met de vorst en moeten mogelijk aan vorstbescherming doen. Zaterdag is er tijdens een bui kans op hagel en natte sneeuw. De vooruitzichten voor pasen zijn vooralsnog positief. De temperatuur ligt dan met 16 graden iets hoger dan gemiddeld.

Bekijk hier het actuele weerbericht.